Foto: Erik Helgeneset

Sjekk hvilke som gir best restitusjon!

Denne uken har vi i Bramat.no testet melkebaserte proteindrikker. Det har etter hvert kommet flere av disse i butikkhyllene, og protein er trendy som aldri før. Mange er opptatt av å få i seg mye protein, men ikke alle vet hvorfor eller hvor mye de egentlig har behov for.

Protein for vekt eller treningsresultater?

Protein metter godt, og det er derfor anbefalt å være litt bevisst på proteininntaket hvis målet er vektreduksjon og du har et begrenset inntak av energi. Skal du ned i vekt, kan derfor en proteindrikk som inneholder bra med protein (15-20 gram), lite karbohydrater, og ikke for mye energi, være et greit og mettende mellommåltid.

Kjøper du derimot en proteindrikk etter trening, fordi du er opptatt av å bygge muskler og få optimal restitusjon, bør du velge en helt annen proteindrikk. Da bør du ikke bare være opptatt av hvor mye protein drikken inneholder, men også at den inneholder nok karbohydrater.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Det optimale restitusjonsmåltid

Etter en skikkelig treningsøkt, trenger du både karbohydrater og protein.
Under både styrketrening og harde utholdenhetsøkter brytes musklene ned. Protein etter trening vil stimulere proteinsyntesen og reparere og bygge opp skadet muskelvev. Et inntak på 15- 20 gram protein etter en treningsøkt er tilstrekkelig for å sikre optimal restitusjon og muskeloppbygning.

For å sette i gang restiutusjonsprossessen og fylle opp igjen karbohydratlagrene slik at du presterer bra neste gang du trener, er det også viktig å innta karbohydrater. Med mindre du har trent så lenge og så hardt at du har tappet glygogenlagrene dine helt, vil et inntak på 30-50 gram karbohydrater være tilstrekkelig for de fleste.

I denne testen har vi sett på hvor mye karbohydrat og protein proteindrikkene inneholder. Alle inneholder nok protein til å kunne fungere som et restitusjonsmåltid, men kun et fåtall inneholder nok karbohydrat. Disse kan være greie for deg som vil ha et mettende mellommåltid, men passer altså ikke for deg som bruker proteindrikkene som restitusjonsmåltid. Velger du en proteindrikk med lite karbohydrater, må du spise noe karbohydratholdig ved siden av hvis du ønsker optimal restitusjon.

Er proteintilskudd bortkastet?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet melkebaserte proteindrikker som er å få kjøpt hos de største matvarekjedene. Vi har vurdert hvor mye protein, mettet fett og karbohydrat det er per drikk, gjort en totalvurdering basert på dette. Ettersom protein og karbohydrat er særlig viktig for restitusjon, har vi latt dette telle dobbelt.

Mye protein og karbohydrat har trukket opp, mens mye mettet fett har trukket ned. Vi har valgt å gi terningkast 4-6, der 6 vurderes som det mest optimale produktet for restitusjon.