Foto: Erik Helgeneset

Super mat for deg som vil ned i vekt!

Det kommer stadig flere ferske supper i butikkhyllene. Supper i porsjonsskåler slik vi tester her, og supper i familiepakninger som vi tester neste uke.

Felles for de fleste supper, uansett om det er posesuppe eller fersk suppe, er at de har et ufortjent dårlig rykte. Særlig posesuppene, der en del faktisk ikke er så usunne som mange tror.

Bra med grønnsaker

Mange supper, særlig de ferdige som er testet her, inneholder mye grønnsaker, og kan dermed bidra til å gi oss de anbefalte 5 om dagen. Noen av suppene i denne testen inneholder nesten 50 % grønnsaker, noe som er svært bra! Dette øker suppens innhold av fiber, vitaminer, mineraler og plantestoffer.

5 om dagen

Spis suppe hvis du vil ned i vekt

Epidemiologiske studier har vist at å spise suppe er assosiert med redusert risiko for overvekt og fedme og at dette måltidet er godt egnet for vektkontroll. Særlig det å spise suppe til forrett, har vist seg å kunne dempe appetitten og matinntaket.

Suppe inneholder mye vann og har derfor et stort volum i forhold til energiinnhold. Spiser du suppe føler du deg altså mett, uten at du får i deg for mye kalorier. Her gjelder det selvfølgelig å velge supper som ikke inneholder altfor mye fløte, smør og rømme.

Slank av suppe

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ferske supper i porsjonspakninger som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, sukker, protein, salt og andel grønnsaker. Mye sukker, mettet fett og salt har trukket ned, mens innhold av protein, umettet fett og grønnsaker har trukket opp. Vi har latt andel grønnsaker telle dobbelt opp ettersom de fleste med fordel kan få i seg mer grønnsaker.

De ferske suppene fra Meny har ikke fått terningkast ettersom de har en ufullstendig deklarasjon i form av at det kun er basen og ikke toppingen som er deklarert, og det står heller ikke hvor mye suppen veier i forhold til toppingen. Vi har forsøkt å få tak i produsenten av disse suppene, uten suksess. Oppfordringen til Meny er derfor å deklarere suppene slik at de gir mer nyttig informasjon til forbruker enn hva de gjør i dag.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.