Foto: Erik Helgeneset

Bra med grønnsaker i vinneren.

Ferske supper på pose har blitt en ny trend. Først ut var REMA 1000 som kom ut med flere typer fersk suppe i sitt Under 100 lappen konsept. Nylig kom Kiwi ut med det samme; ferdige supper og gryter på pose.

Ingenting slår hjemmelaget!

Det er mye bra med suppe. Særlig hvis du lager den selv. Da kan du begrense innholdet av salt, og pøse på med sunne ingredienser som olje, løk, hvitløk, chili, urter, tomater og grønnsaker. Bruker du stavmikser kan du lage en suppe som inneholder over 50 % grønnsaker.

Noen av de ferske posesuppene inneholder også en del grønnsaker. Men mange har mye mer å gå på!

Hjemmelaget tomatsuppe

Pimp opp suppene!

I mange av de ferdige posesuppene er det 4 porsjoner. Men det betyr ikke at dette er nok mat til en familie på 4 personer. En porsjon av disse suppene (litt avhengig av type) inneholder rundt 200 kcal, altså rundt 1/3 av hva en middag bør inneholde.

Men som en suppebase fungerer disse suppene utmerket. Ha for eksempel nedi ekstra grønnsaker sammen med fisk, kylling, scampi, kokte linser eller mager kjøttpølse. Kanskje også litt eggnudler eller fullkornspasta. Da får du et sunt og balansert måltid.

Eksempel på 3 dagers meny for deg som vil spise sunt.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ferske supper i familiepakning som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, protein, salt og andel grønnsaker. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens innhold av protein, umettet fett og grønnsaker har trukket opp. Vi har latt andel grønnsaker telle dobbelt opp ettersom de fleste med fordel kan få i seg mer grønnsaker.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Bramat tester ferske porsjonssupper