Foto: Erik Helgeneset

Mye raske karbohydrater!

Sist uke testet vi hamburgere, denne uken har vi sett på næringsinnholdet i hamburgerbrød. Og det kommer sikkert ikke som en overraskelse at de groveste er de sunneste.

Så mye kalorier trenger du

De groveste er de sunneste

De fleste hamburgerbrød kan beskrives som noe midt mellom en loff og bolle. Søte, laget av finmalt mel, og fulle av raske karbohydrater. Noen typer som brioche inneholder også en del fett. Etterhvert har det kommet en del hamburgerbrød som inneholder mer fiber enn de tradisjonelle typene. Disse er ikke uventet vinnere av denne testen, og kan være et lurt valg for deg som spiser hamburger ofte.

Lager du både hamburger og hamburgerbrød selv, kan du komme enda bedre ut av det, både når det gjelder smak og næringsinnhold.

Gå for grovkarbo

Et sunt hamburgermåltid

Kjøper du hamburgere som inneholder mye kjøtt og ikke for mye salt, velger en av vinnerne i denne testen av hamburgerbrød, og har på tilbehør som løk, tomat, salat og coleslaw, så har du faktisk et greit måltid. Også når det kommer til sunnhet. Topper du det hele med en stor salat eller grillede grønnsaker ved siden av, er du i mål når det kommer til sunnhet.

Bramat tester hamburgere

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg hamburgerbrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, sukker, fiber og salt. Mye kalorier, mettet fett, sukker og salt trekker ned, mens fiber trekker opp.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.