Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på sukker og kalorier.

Kaffe er sunnere enn mange tror. Forskning viser at 3-6 kopper med kaffe om dagen kan redusere risikoen for diabetes type 2, kreft, Parkinsons og Alzheimers. Kaffe før trening kan redusere stølhet etter treningsøkten, og det er dessuten velkjent at kaffe virker oppkvikkende og skjerper sansene.

Sunnest med kaffe uten sukker

Kaffe kan altså være bra for helsa, men når man snakker om kaffe og helse er det ofte snakk om ren kaffe. Kaffe latte, eller andre kaffevarianter blandet med melk kan også være bra, i hvert fall så lenge de ikke er tilsatt sukker.

Kaffe latte kan faktisk være en fin måte å få i seg melk på, og melk er en av våre viktigste kilder til viktige næringsstoffer som kalsium og jod. I melken er det også protein som metter godt, så en kaffe latte kan faktisk være et sunt og mettende lite mellommåltid. Men hva med iskaffe?

Tre næringsstoffer du kan få for lite av

Like mye sukker som i brus

Iskaffe som inneholder bra med kaffe, en del melk og ikke altfor mye sukker kan helt klart være et greit valg. Problemet er bare at veldig mange typer iskaffe inneholder altfor mye sukker. Sammenlikner vi med brus, ser vi at 1 dl brus inneholder litt over 10 gram sukker, mens mange typer iskaffe inneholder 9 gram sukker per dl. Altså omtrent det samme som brus. Med mindre du er svært aktiv og trenger stort påfyll av raske karbohydrater, er det altså ingen god ide å drikke mye iskaffe.

Slik lager du grove boller

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av iskaffe, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, sukker og mettet fett de inneholder. Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.