Foto: Erik Helgeneset

Mye bra å velge mellom.

Yoghurt og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod, og inneholder i tillegg en rekke andre viktige næringsstoffer. Likevel er det en del som er skeptiske til yoghurt, antakelig på grunn av sukkerinnholdet.

Ufortjent dårlig rykte

Det stemmer at en del typer inneholder for mye sukker, men det finnes også mange yoghurter som har et helt akseptabelt innhold av sukker. I jakten på sukkersyndere er det dessuten mange som glemmer at yoghurt ikke bare inneholder sukker, men er en god kilde til mange andre næringsstoffer slik som kalsium og protein. Det er ikke yoghurt som er synderen når det kommer til vårt høye sukkerinntak, det er saft, brus, godteri og søte bakevarer. Skal du kutte ned på sukkeret, kutt heller ned på saft, brus, kjeks og søtsaker. Dette er matvarer som inneholder lite andre næringsstoffer i motsetning til yoghurten.

Melk og myter

Velg en yoghurt som passer deg

Når du skal velge yoghurt, er det lurt å velge etter smak men også etter hvilken som passer deg best rent ernæringsmessig. Er du glad i mat, beveger deg lite, og sliter med å holde vekten, bør du velge en yoghurt som inneholder lite sukker, fett og kalorier. Er du slank og aktiv, kan du fint velge en yoghurt med mer sukker og kalorier. Til små barn bør du velge yoghurt uten søtningsmidler, og til eldre barn kan du tenke som til de voksne: De som er aktive kan gjerne velge en yoghurt med en del sukker, de som har en tendens til å legge på seg kan heller få en yoghurt med mindre sukker, fett og kalorier.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på yoghurtenes innhold av mettet fett, sukker, protein, kalsium og bær/frukt. Mye sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, kalsium og frukt/bær har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.