Foto: Erik Helgeneset

Kun ett brød som er ordentlig grovt.

Mange nordmenn spiser mye brød, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød. En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og prestasjon.

Hvor grovt er egentlig brødet?

Når du velger brød og skal tenke sunnhet, bør du gå for et brød med høy grovhetsprosent. De fleste barnebrød har en grovhetsprosent rett over 50, noe som er helt OK, men som absolutt kunne vært høyere ettersom brødet jo egentlig da bare er halvgrovt.

Grovt brød kan være mørkt på farge. Men fargen sier ikke alt om innholdet av fiber. Lyst brød kan også inneholde en del fiber. Fullkornshvete og havre kan være lys på fargen, og nye måter å male kornet på gjør at også andre kornslag blir lysere. En del brød kan se grove ut, uten at de egentlig er det. Grunnen kan være at de er tilsatt malt eller sirup som gir brødet en mørk farge.

Skal du vite hvor grovt brødet er, bør du altså sjekke grovhetsprosenten. Et skikkelig grovt brød har en grovhetsprosent på 75-100.

Slik finner du det groveste brødet

Prøv å gi barna grovere brød

Mange tror at barn ikke liker grovt brød, men dette er absolutt ingen regel. Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Sunt med bygg

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på brødenes innhold av mettet og umettet fett, sukker, kostfiber og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Ettersom fiber og fullkorn er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av salt har trukket ned, mens høyt innhold av fiber og umettet fett har trukket opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-6 der det brødet som har fått terningkast 6 er det brødet som vi vurderer som sunnest. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilket brød du liker best lenger ned i testen.