Foto: Erik Helgeneset

Kun to som får høyere enn terningkast 3.

Rett i Koppen, porsjonskopper med pasta, nudler eller andre småretter kan være en grei løsning i en travel hverdag. For eksempel hvis du ikke rekker å smøre matpakke, hvis det ikke er god nok tid til middag mellom skole og trening, eller hvis du har lyst på et kjapt lite måltid som tilfredsstiller lysten på noe salt mat. Men hvor sunne er egentlig disse måltidene?

Greit en gang i blant

De fleste av disse rettene inneholder mye raske kabohydrater, en del salt, og lite fiber og protein. Noen av dem inneholder også palmeolje, som ingen av oss bør spise for mye av. Dette er altså ikke mat du spiser for å få i deg noe sunt, men fordi du trenger kjapt påfyll av energi.

Tren 15 minutter overkropp med Funkygine!

Lite fiber og grønnsaker

I tillegg til at mange av disse rettene inneholder ingredienser de fleste gjerne bør kutte ned på, inneholder de lite av det vi gjerne bør spise mer av. Det er for eksempel minimalt med grønnsaker i disse rettene. Dette er egentlig det største «problemer» med retter som dette.

Velger du en rett i koppen fremfor en matpakke med grovt brød, eller istedenfor en middag med både grønnsaker og fisk/kjøtt/kylling, får du i deg mye mindre fiber, protein vitaminer og mineraler hvis du velger rett i koppen. Det er selvfølgelig greit en gang iblant, men ikke altfor ofte.

Gå for grovkarbo

Lite mettende i forhold til kaloriinnholdet

Noen av disse rettene inneholder like mye kalorier som en liten middag. Problemet er bare at de metter mye dårligere fordi de inneholder mye raske karbohydrater, lite fiber og lite protein. Problemet med dette er at man veldig lett kan hive i seg en av disse rettene i tillegg til alt det andre man spiser, ikke istedenfor. Da kan resultatet være at kaloriinntaket blir for høyt. En porsjon med nudler inneholder for eksempel rundt 300 kcal, men metter som regel dårligere enn hvis du får i deg tilsvarende mengde kalorier fra f.eks. grovt brød med pålegg. Nudlene er forøvrig taperne i denne testen.

Se også Bramat tester nudler

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg rett i koppen-retter som er tilgjengelig i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, sukker, salt og fiber. Mengden protein og fiber trekker opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt trekker ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater