Foto: Erik Helgeneset

Minimalt med grønnsaker i taperne.

En stor og god salat, kan være et godt alternativ både til lunsj og matpakke. I hvert fall hvis det er en salat som inneholder bra med salat eller andre grønnsaker. Men hva med salater som hovedsakelig består av pasta, ris, eller annet korn, og minimalt med grønnsaker. Er disse egentlig et bedre valg enn den tradisjonelle matpakken med noen skiver grovbrød med pålegg og en frukt eller gulrot ved siden av?

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige salater som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Både salater som inneholder en del salat, og de som inneholder relativt lite salat, men mer pasta, korn, eller belgfrukter.

For lite salat og grønnsaker

De fleste som kjøper ferdige salater er opptatt av sunnhet. En salat til lunsj bidrar til det anbefalte inntaket om 5 porsjoner frukt/grønt om dagen, men ikke hvis den bare inneholder noen få salatblader, og lite andre grønnsaker. De fleste av salatene i denne testen kunne med fordelt inneholdt mer grønnsaker. Noen inneholder nærmest ikke noe salat eller andre grønnsaker.

Salat til middag

Viktig med nok protein

Proteiner bidrar til metthet og er viktige næringsstoffer i et komplett måltid. Skal du kun spise salat til lunsj eller middag, er det viktig at denne inneholder proteinrike ingredienser som kylling, skinke, tunfisk, egg, cottage cheese eller belgfrukter. Bønner, linser, erter og andre belgfrukter er gode kilder til både planteprotein, fiber og andre næringsstoffer. En salat helt uten ingredienser som dette, metter dårlig, og kan ikke sies å være et komplett måltid.

Spis mer kikerter

Hva kjennetegner en sunn salat?

En salat med mye grønnsaker, ikke bare salatblader, kan gi bra med fiber. Inneholder den i tillegg fullkornspasta, belgfrukter, eller hele korn som byggryn, får du i deg enda mer fiber. Jo mer salat og grønnsaker det er i en salat, jo sunnere er den. Dessuten vil en salat med mye grønnsaker som regel inneholde mindre kalorier enn en salat som inneholder lite grønnsaker.

Hva med dressing?

Mange holder seg helt unna dressing fordi de har hørt at det er usunt. De fleste dressinger er laget av oljer, altså det sunne fettet, og er derfor ikke så usunne som mange tror. Men, hiver du innpå med mye dressing, får du også i deg en del kalorier, noe som kan være greit å ha i bakhodet hvis du ønsker å passe vekten.

Kosthold for deg som skal ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdigpakkede salat som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har sammenliknet næringsinnholdet per porsjon av hver salat.

For å gi en vurdering av salatene har vi sett på innholdet av energi (kalorier), mettet fett, umettet fett, sukkerarter, protein, salt og mengde salat/grønnsaker. Mye mettet fett, sukker og salt, har trukket ned, mens innhold av grønnsaker, protein har trukket opp. I forhold til energi har vi rangert salatene som inneholder fra opp til 470 kcal høyere enn de som inneholder opp til 560 kcal, som igjen er rangert høyere enn de som inneholder over 560 kcal. Vi skulle gjerne også ha vurdert innhold av fiber, men ettersom få av produsentene har oppgitt fiberinnholdet i sine salater, lot ikke dette seg gjøre.

{advpoll id='103' view_result='0' width='0' position='center'}

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du syns smaker best.