Foto: Erik Helgeneset

Kun to får terningkast 6.

For noen uker siden gjorde vi i Bramat.no en test av grillpølser. Denne gangen sammenlikner vi næringsinnholdet gourmetpølser. Disse pølsene skiller seg fra de tradisjonelle grillpølsene ved at de er tilsatt andre smakselementer. Mange av gourmetpølsene inneholder dessuten mer kjøtt og mindre fett enn vanlige grillpølser.

Bramat tester hamburgere

Gå for høy andel med kjøtt

Vanlige grill- eller wienerpølser inneholder ofte en del fett, ikke spesielt mye kjøtt, og relativt mye salt. Her skiller mange av gourmetpølsene seg ut ved at de inneholder langt mer kjøtt enn en vanlig grill- eller wienerpølse. Pølser med en høy andel kjøtt mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre mettet fett enn tradisjonelle grill- og wienerpølser.

Sjekk saltinnholdet

Selv om en del av gourmetpølsene slår både grill- og wienerpølse når det kommer til kjøttinnhold, er det mange av dem som inneholder nokså mye salt. Her har produsentene en jobb å gjøre med å gradvis redusere saltinnholdet i pølser og annen farsemat. De fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Et høyt saltinntak øker blant annet risikoen for hjerte- og karsykdom.

En teskje salt om dagen er mer enn nok!

Sunne pølsemiddager

Pølse i lompe hver dag er kanskje ikke det lureste. Men et bra sammensatt måltid der du velger en av de sunneste pølsene i denne testen og lager mye deilig tilbehør som potetsalat, salater, grillede grønnsaker, og kanskje litt bær til dessert, er sommermat du gjerne kan spise. Men det er selvfølgelig lurt å spise mye av det grønne, og ikke altfor mye pølser.

5 grep for å gjøre grillmaten sunnere

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av gourmetpølser.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, karbohydrater, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id="0" view_result="0" width="0" position="center"}