Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på næringsinnhold.

Plantemelk, eller plantedrikker som det egentlig heter, blir stadig mer populært. Noen velger plantedrikker fordi de ikke tåler kumelk eller fordi de er veganere, men andre velger plantedrikker fordi de tror det er sunnere enn kumelk, men er det egentlig det?

Mer næringsstoffer i kumelk

Kumelk er næringsrik fordi den inneholder protein av høy kvalitet, men også fordi den er en viktig kilde til kalsium, jod, og riboflavin og vitamin D. Ingen plantedrikker inneholder disse vitaminene og mineralene naturlig, men en del av dem er tilsatt kalsium og vitaminer, og bare noen veldig få er tilsatt jod.

Jod er et viktig næringsstoff som mange får i seg for lite av. Våre beste kilder til jod er meieriprodukter og hvit fisk. Velger du plantedrikker fremfor kumelk er det derfor viktig at du spiser en del hvit fisk eller tar tilskudd av jod.

Får jeg i meg nok jod?

Forskjellen på plantedrikker og kumelk

Hvis vi sammenligner lettmelk med soyadrikk, havredrikk og mandeldrikk så er de ganske like når det kommer til mengde fett og sukker. Risdrikker inneholder mer sukker enn andre typer plantemelk. Med unntak av soyadrikker er det mindre protein i plantedrikker enn i kumelk.

En del plantedrikker er tilsatt kalsium og vitaminer, men bare noen få av dem er tilsatt jod. Økologiske plantedrikker er ikke tilsatt vitaminer og mineraler fordi det ikke er lov i følge lovverket.

Et lite tankekors er at alle plantedrikker inneholder mest vann og minimalt av den planten de har fått navn etter. En mandeldrikk inneholder for eksempel kun 2-3 % mandler, resten er vann tilsatt vitaminer og mineraler.

Kumelk eller plantemelk?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg soya-, ris-, kokos-, mandel- og havredrikker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av plantemelkene, har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, protein, kalsium, jod og andel planter de inneholder. Innholdet av protein, kalsium, jod, og andel planter har trukket opp, mens andelen sukker og mettet fett har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan selv stemme på den melken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Melk og myter

{advpoll id='142' view_result='0' width='0' position='center'}