Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fiber og fullkorn!

Du har sikkert lagt merke til at det har kommet en del små brød i butikkhyllene. Og det er bra! Vi kaster altfor mye brød, og når vi samtidig vet at nesten halvparten av oss bor alene, er det på høy tid med brød av liten størrelse.

Veldig mange spiser brød hver dag, gjerne flere ganger om dagen. Nettopp derfor er det lurt å velge en av de sunneste typene. Jo mer fiber og fullkorn brødet inneholder, jo sunnere er det.

3 dagers meny for deg som vil spise sunnere

Sjekk grovhetsprosenten!

I denne testen har vi sett på brød som er skravert i ¾ eller hele sirkelen i brødskalaen. Alle disse brødene er derfor greie valg for deg som ønsker å spise sunt. Men skal du virkelig gå for de groveste typene, bør du også ta en titt på grovhetsprosenten. Denne sier nemlig veldig mye mer enn hva Brødskalaen alene gjør.

Brødskalaen kan nemlig være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis ¾ av brødskalaen er skravert, så er brødet 75 % grovt. Men det stemmer nødvendigvis ikke. Det er nemlig slik at straks brødet har en grovhetsprosent over 50, for eksempel 51 %, har produsenten lov å skravere ¾ av brødskalaen. Hvis du ikke er klar over dette, og ikke sjekker grovhetsprosenten, kan du altså tro at du kjøper et brød med 75 % grovhetsgrad, men i virkeligheten ende opp med et brød som bare er 51 % grovt.

Dette er et helt greit brød dette også, men hvis du vil ha et ordentlig grovbrød bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Brød tilsatt fiber

Det kan også være greit å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent. Grunnen til dette er at Brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet. Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene. Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.

Tåler du ikke gluten?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av små brød som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, salt, og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6, de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='148' view_result='0' width='0' position='center'}