Foto: Erik Helgeneset

Lite lever i taperne.

Leverpostei er ofte en familiefavoritt som mange har i kjøleskapet. Men hvilken leverpostei velger du? Går du for en av de ferske, eller kjøper du hermetisk leverpostei med bilde av et smilende barn fordi du tenker at den passer ekstra godt for hele familien?

En fin kilde til jern

Leverpostei er som regel laget av svinelever eller kyllinglever, men kan også inneholde lever fra lam og storfe. Kyllinglever inneholder en del mindre jern enn svinelever.

Lever inneholder mye protein, litt fett (1/3 mettet fett), og minimalt med karbohydrater. Lever er dessuten rik på jern og vitamin A, og inneholder også selen og flere B-vitaminer. Leverposteier inneholder langt mer fett enn ren lever fordi leverpostei er ispedd svinefett, flesk, kjøtt, ister og svor. Leverposteiene kan også være tilsatt ansjos, raps-, soya og olivenolje.

Tre dagers meny for deg som vil ned i vekt

Over halvparten inneholder karragenan

Jo mer lever det er i en leverpostei, desto mer jern inneholder den sannsynligvis. Flere av leverposteiene i denne testen har vann først på ingredienslisten, noe som betyr at de inneholder mest vann. For at dette skal være mulig, inneholder leverposteiene også tilsetningsstoffer som gjør leverposteien tykkere og mer stabile.

Et slikt tilsetningsstoff er E 407, eller karragenan som det heter. Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans. Over halvparten av leverposteiene i denne testen inneholder karragenan. Noen forskere er skeptisk til bruken av karragenan, fordi noen studier har vist at dette tilsetningsstoffet kan skape betennelsesliknende tilstander i tarmen hos dyr. Det er fullt mulig å lage leverpostei uten å bruke karragenan. For å være føre var tenker vi derfor at flere av produsentene bør begynne å lage leverpostei uten dette tilsetningsstoffet.

Dette bør du vite om karragenan

Slik ha vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, umettet fett, protein, karbohydrater, salt og lever et utvalg leverpostei inneholder. Ideelt sett ønsket vi å se på innholdet av jern fremfor lever, men ikke alle produsentene hadde oversikt over jerninnholdet i produktene sine. Derfor har vi heller vurdert leverposteienes innhold av lever ettersom dette jo også sier noe om hvor mye jern det er i produktet.

Mye mettet fett, og salt har trukket ned, mens mye lever, protein og umettet fett har trukket opp. Vi har gitt plusspoeng til de typene som ikke inneholder karragenan.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6 og det mindre sunne får terningkast 3. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 3, ettersom ingen av produktene i testen kan sies å være usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

{advpoll id='162' view_result='0' width='0' position='center'}