Foto: Erik Helgeneset

Like mye sukker som i brus.

Kaffe er sunt, men det er stor forskjell på iskaffe og vanlig kaffe. Drikker du iskaffe ofte, bør du ta en titt på denne testen.

Mer sukker enn du tror

Ikke alle er klar over at det ofte er like mye sukker i iskaffe som i brus. Fordelen med iskaffe er at de også inneholder melk, og dermed næringsstoffer som kalsium og jod, men skal du tenke sunnhet, er det veldig mye bedre å drikke en kaffe latte uten sukker, enn en iskaffe. Mange av iskaffene du får kjøpt i butikken er dessuten tilsatt karragenan, et tilsetningsstoff som noen fagfolk har begynt å stille spørsmål ved.

Om karbohydrater, vekt og blodsukker

Drikk gjerne kaffe hver dag

Det er mye bra med kaffe. Kaffe kan virke oppkvikkende og skjerpe sansene. Kaffe er dessuten sunt. Tre til seks kopper kaffe om dagen har vist seg å kunne redusere risikoen for diabetes type 2, kreft, Parkinsons og Alzheimers. Kaffe før trening kan redusere stølhet etter treningsøkten. Kaffe kan altså være bra for helsa, men når man snakker om kaffe og helse er det ofte snakk om ren kaffe, ikke iskaffe.

Drikk kaffe med god samvittighet

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av iskaffe, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, sukker og mettet fett de inneholder. Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='164' view_result='0' width='0' position='center'}