Foto: Erik Helgeneset

Stappfulle av raske karbohydrater.

Som hamburgerbrød er pølsebrød en type brød som minner på en mellomting av loff og bolle. Siden de aller fleste pølsebrød er laget av finmalt mel, er disse brødene fulle av raske karbohydrater og fattige på fiber. Et unntak er et par typer som inneholder litt mer fiber og fullkorn enn de andre typene.

Bramat tester grillpølser

Lomper eller pølsebrød?

Pølsebrød inneholder mye sukker og finmalt mel, det vi kaller for raske karbohydrater. Finmalt mel inneholder minimalt med fiber og andre næringsstoffer. Pølsebrød gir deg derfor raskt påfyll av karbohydrater og energi, men lite annen næring. Dette er en av grunnene til at vi bør velge såkalt grovkarbomat fremfor mat med mye raske karbohydrater.

Alle pølsebrødene i denne testen inneholder dessuten tilsetningsstoffet E471, som kan være mindre gunstig for oss mennesker enn hva vi har trodd frem til nå.

Har du hørt om ultraprosessert mat?

Mye kalorier i pølse med brød?

La oss si at du spiser en grillpølse med brød og velger et av de største brødene i denne testen. Da vil du få i deg 200 kcal fra brødet, og 150 kcal fra pølsen, altså 350 kcal til sammen. Velger du en grillpølse med ost og bacon og kanskje topper denne med rekesalat, kan en pølse gi deg langt over 500 kcal, altså like mye som en hel middag.

Dette er greit å tenke igjennom, særlig hvis du serverer barna dine pølser med brød. Har du et barn som er glad i mat og som kanskje spiser både 2 og 3 pølser av gangen, bør pølser i brød ikke være en middag du serverer altfor ofte.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pølsebrød som er å finne i de største matkjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, fullkorn og salt. Mengden sukker og salt har trukket ned, mens mengden fiber, fullkorn og umettet fett har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='173' view_result='0' width='0' position='center'}