Foto: Erik Helgeneset

Størst forskjell på saltinnholdet.

Potetlomper inneholder stort sett potet (70-85 %), mel og salt. Dette gjør at lomper gir deg en del karbohydrater, litt fiber, salt og kalorier. Den største forskjellen på potetlompene som er å få kjøpt i butikkene, er innholdet av salt.

Det er hva du spiser med lompene som betyr noe

Selv om det er visse forskjeller på næringsinnholdet på lompene, er hva du spiser lompene sammen med av større betydning for hvor sunt måltidet blir enn hva slags lompe du velger. En del spiser gjerne lomper med proteinrikt pålegg som ost, skinke og kylling. Det er bra mat.

Men de aller fleste bruker lomper sammen med pølser. Da vil typen pølser du velger, hvor mange pølser du spiser, og hva du spiser pølsene sammen med være av mye større betydning for hvor sunt det er enn hva slags lomper du velger.

Les også: Bramat tester grillpølser

Slik er næringsinnholdet i poteter

Poteter er ikke bare stivelse, de inneholder også protein, vitaminer og mineraler. Poteter er utgangspunktet en kilde til vitamin C, men varmebehandling gjør at det meste av vitamin C-innholdet ødelegges. Derimot bevarer poteten sitt innhold av kalium, som er et mineral som virker blodtrykksenkende. Poteter metter godt, og inneholder faktisk mindre karbohydrater og kalorier, og mer vitaminer og mineraler enn pasta og ris.

Spis poteter selv om du vil ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg potetlomper som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, salt, fiber og poteter de inneholder. Mye protein, potet og fiber trekker opp, mens mye salt trekker ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi dårligere terningkast enn 4 ettersom det er små forskjeller på næringsinnholdet mellom vinnerne og taperne i denne testen. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='177' view_result='0' width='0' position='center'}