Foto: Erik Helgeneset

Taperne inneholder bare 50 % fullkorn.

Spagetti og annen pasta er noe de fleste både liker og spiser. Spagetti med kjøttsaus eller er klassikere i de fleste barnefamilier, men pasta kan brukes til så mye annet også. I salater, som tilbehør til de mest fantastiske gourmetretter, eller som restitusjonsmat etter en hard treningsøkt.

Sunt med fullkorn

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ulike typer fullkornspasta. Forskjellen på vanlig lys pasta og fullkornspasta er som navnet tilsier at fullkorns variantene inneholder fullkornmel. Vanlig lys pasta er laget på siktet mel, og inneholder derfor mindre fiber, vitaminer og mineraler enn pasta som inneholder fullkorn.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for pasta som er laget av 100 % fullkorn. Flere av pastatypen i denne testen inneholder bare 50 % fullkorn, selv om de heter fullkornspasta.

Derfor bør du spise fullkornprodukter

Bruk tallerkenmodellen

Trener du mye, er pasta super restitusjonsmat ettersom det er viktig å fylle på med både karbohydrater og protein etter en treningsøkt. Men, har du lett for å legge på deg og/eller ønsker å gå ned i vekt, kan det være lurt å begrense inntaket av pasta og annen mat som er rik på raske karbohydrater.

Og for alle kan det være greit å tenke på pasta som tilbehør, ikke som den største delen av middagsmåltidet. Bruk gjerne tallerkenmodellen: 1/3 grønnsaker 1/3 kjøtt/fisk/fugl og 1/3 pasta. Skal du ned i vekt, kan du gjerne fylle halvparten av tallerken med grønnsaker, ¼ med kjøtt/fisk/fugl, og ¼ med pasta.

Kosthold for deg som skal ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg fullkornspasta som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av fiber og fullkorn.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6 der de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken pasta du syns smaker best.

{advpoll id='193' view_result='0' width='0' position='center'}