Foto: Erik Helgeneset

Mange rundstykker ser grovere ut enn de egentlig er.

Det er påske, og for mange betyr påskeferie bedre tid til frokost, og kanskje også varme rundstykker med godt pålegg på. Hvilke rundstykker pleier du å velge? Grove, eller de som er laget på finmalt mel og egentlig er det samme som loff?

Hvis du ikke spiser rundstykker så ofte, så har det selvfølgelig ikke så mye å si. Men hvis halvstekte rundstykker er noe du spiser jevnlig, til frokost, lunsj, eller som tilbehør sammen med middagen, så gjør du lurt i å velge de groveste rundstykkene. De fleste av oss får nemlig i seg for lite fiber, og mer enn nok raske karbohydrater.

Her får du gratis påfyll av treningsøkter, oppskrifter, tips og inspirasjon

Sjekk fiberinnhold og grovhetsprosent

Skal du velge de sunneste brød eller rundstykkene, bør du velge de som har en høy grovhetsprosent og et bra innhold av fiber. Mange halvstekte rundstykker har grovhetsprosent på 0, og blir derfor som loff å regne. Noen få halvstekte rundstykker har høy grovhetsprosent, resten er det vi kaller for mellomgrovt brød. Flere av rundstykkene i denne testen har korn og frø på toppen, noe som gjør at de fort kan virke grovere enn de egentlig er.

Går du for lyst brød og rundstykker laget på finmalt mel, får du minimalt med fiber og andre viktige næringsstoffer. Slike rundstykker gir deg egentlig ikke så mye mer enn kalorier, raske karbohydrater og salt, noe de fleste av oss får i seg mer enn nok av fra før.

Grovt brød og grove rundstykker gir deg både fiber, vitaminer og mineraler. Derfor er det lurt å gå for de grove produktene, både når det kommer til brød, knekkebrød og rundstykker.

Lag dine egne knekkebrød

Derfor bør du velge fullkorn

Forskning viser at et kosthold som er rikt på fiber og fullkorn er bra for helsa og reduserer risikoen for livsstilsykdommer. Spiser du fiberrikt samtidig som du begrenser inntaket av raske karbohydrater (som du får fra lyse brødvarer), får du et stabilt blodsukker som er viktig både for overskudd, vekt og helse. Fiber er også viktig for fordøyelsen.

Derfor bør du spise mer fiber og fullkorn

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi vurdert næringsinnholdet i halvstekte rundstykker, både frosne og vakuumpakkede. For å gjøre en vurdering av næringsinnholdet har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, grovhetsprosent, fullkorn, og salt. Innhold av umettet fett, fiber fullkorn og grovhetsprosent trekker opp, mens innhold av salt og trekker ned.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='201' view_result='0' width='0' position='center'}