Foto: Erik Helgeneset

Mye kjøtt i vinnerne.

Det er grillsesong, og sammen med pølser er kanskje hamburgere noe av det vi griller mest. Men hvor sunt er egentlig hamburgere?

Mer kjøtt og mindre fett enn i pølser

Fordelen med hamburger er at mange hamburgere inneholder forholdsvis mye kjøtt og mindre fett enn for eksempel pølser. Det er også noen typer som inneholder mindre salt enn pølser. Det er bra, for de fleste av oss kan med fordel kutte ned på både mettet fett og salt.

Uansett hva slags hamburgere eller annet kjøtt du velger, så er rådet fra helsemyndighetene klart: Vi bør ikke spise for mye rødt- og bearbeidet kjøtt. Anbefalingene er at vi holder oss under 500 g ferdig tilberedt kjøtt per uke.

Tren gratis med oss

Begrens inntaket av bearbeidet kjøtt

Hamburgere laget av okse- eller svinekjøtt, går under kategorien ”rødt kjøtt”, en type kjøtt vi ikke bør spise altfor mye av. Myndighetene anbefaler oss å begrense inntaket av rødt kjøtt til 700 g rått/500 g ferdig tilberedt kjøtt per uke.

Nyere forskning kan tyde på at det er spesielt det bearbeidete kjøttet, og ikke like mye det rene kjøttet som er det vi bør begrense inntaket av. Antakelig er det heller prosesseringsgrad, tilberedningsmetoder, og hva vi spiser kjøttet sammen med som betyr noe for helsen. Kjøtt som er lite bearbeidet og som spises sammen med grønnsaker er bedre for oss enn ultraprosessert kjøtt uten grønnsaker ved siden av.

Hva er egentlig ultraprosessert mat?

Tilbehøret er viktig

Hamburgere kan altså være grei mat så lenge du velger de som inneholder mye kjøtt og ikke altfor mye salt, fett og kalorier. Det mest usunne med et typisk hamburger måltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv, men tilbehøret i form av pommes frites, lyst hamburgerbrød og kanskje massevis av dressing og ost. Da blir det fort mye fett og kalorier.

Velger du derimot grovt hamburgerbrød, tomatbaserte sauser, og har på grønnsaker som salat, løk, sylteagurk, tomat og kanskje også hjemmelaget guacamole, så kan hamburgeren være et bra måltid, også ernæringsmessig. I hvert fall hvis du spiser litt salat ved siden av også.

Pris og merke sier lite om kvalitet

Når du kjøper hamburger vil du kanskje tro at de dyreste har best kvalitet og inneholder mest kjøtt. Da kan det være greit å vite at matvarekjedene ofte bruker samme produsent og har ofte tilnærmet det samme næringsinnholdet i dyre og billige merkevarer. Kjøper du hamburgere hos Norgesgruppen vil du for eksempel kunne få billigere hamburgere hos Kiwi enn hos Meny, selv om hamburgerne har identisk næringsinnhold og er laget av samme produsent.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av ferske og frosne hamburgere. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, salt og kjøtt i produktene. Innholdet av kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i teste, men du kan stemme på den du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre.

{advpoll id='208' view_result='0' width='0' position='center'}