Foto: Erik Helgeneset

Mye bra, men flere inneholder omstridt tilsetningsstoff.

Fiskekaker er en fin måte å få i seg fisk på. Det er enkelt å tilberede, og det er mat som passer for hele familien. Sammen med litt poteter, revne gulrøtter, brokkoli eller andre grønnsaker får du en sunn og komplett middag på kort tid.

Sjekk hvor mye fisk det er i fiskekakene

Det finnes etterhvert mange typer fiskekaker i butikkhyllene, men innholdet av fisk varierer mye. Mens noen inneholder over 90 % fisk, er det andre som bare består av 50 % fisk.

Fiskekaker med lite fisk inneholder generelt mer karbohydrater og mindre protein enn de andre fiskekakene, noe som gjør at de metter dårligere i tillegg til å inneholde mindre fisk.

Flere inneholder karragenan

Flere av fiskekakene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet karragenan (E407). Heldigvis er det langt færre matvarer som inneholder dette tilsetningsstoffet i dag sammenliknet med bare for et par år siden.

Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og er godkjent til bruk i matindustrien. Men i løpet av de siste årene har en del eksperter begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. Grunnen til dette er at forskning på dyr har vist at karragenan kan fremkalle betennelse i tarmen, sannsynligvis som følge av endringer i tarmfloraen. De som er skeptiske til karragenan mener at dette tilsetningsstoffet heller ikke er gunstig for oss mennesker. Vi vet fremdeles ikke nok om dette, men hvis du vil være føre var kan det være lurt å velge matvarer som ikke inneholder dette tilsetningsstoffet.

Dette bør du vite om karragenan

Mindre salt, men ikke i alle

I løpet av de siste årene, har det skjedd en positiv utvikling på fiskekakefronten.
I tillegg til at flere av produsentene har økt innholdet av fisk i sine fiskekaker, er det også flere som har redusert innholdet av salt. Men fremdeles er det mange typer som inneholder 1,4- 1,5 gram salt per 100 gram fiskekaker. Dette er relativt mye salt, særlig for barn som tåler mindre salt enn voksne!

En teskje salt er mer enn nok!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg fiskekaker som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, karbohydrat, salt og andel fisk de forskjellige fiskekakene inneholder. Mye protein og fisk har trukket opp, mens mye karbohydrater og salt har trukket ned. Vi har også gitt plusspoeng til de typene som ikke inneholder E407.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I denne testen har vi gitt terning 3-6 fordi ingen av fiskekakene fortjener dårligere enn terningkast 3.