Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på hvor mye kjøtt de faktisk inneholder.

Når du kjøper kjøttboller forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant? Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene.

I denne testen varierer kjøttinnholdet i kjøttbollene fra 53 til 86 prosent. Kjøper du kjøttbollene med kun 53 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Skal du først spise en kjøttmiddag, er det lurere å gå for kjøttprodukter som inneholder mest mulig kjøtt, helst rene fileter av kjøtt.

Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet

Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som bl.a. fungerer som bindemiddel.

Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene desto mindre tilsatt karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er). Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.

Når kjøttbollene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette også være gunstig for jerninnholdet i produktet. Derimot, består kjøttbollene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt. Og desto mer utspedd kjøttbollene er, desto mindre mengde jern.

Mye salt i farsemat

Rent kjøtt inneholder naturlige med natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttboller, tilsettes salt. Salt består av klor og natrium. Natrium er et mineral og en elektrolytt som kan øke blodtrykket. Derfor ønsker vi at minst mulig salt tilsettes i maten vår. Farseprodukter som kjøttboller inneholder ofte en del salt.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt, og andel kjøtt (prosent). Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og salt trekker ned. Vi har også gitt pluss for kjøttboller som er tilsatt grønnsaker.

Selv om de økologiske kjøttbollene vant testen, var økologisk ikke noe vi tok hensyn til å testingen. Derimot gav vi et poengtrekk på produktene som var stekt i palmeolje

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.