Nå kan leserne gi sin stemme!

I 2011 har BraMat gjort en rekke tester av mat- og drikkevarer med stor suksess. Folk elsker testene våre, men vi har også fått en del kritikk. Litt av kritikken har gått ut på at vi ikke tester smak, kun næringsinnhold. Dette har vi nå gjort noe med.

Lesernes egen mening

Vårt ekspertområde er ernæring, og derfor vil vi fortsette å teste mat- og drikkevarer ut fra næringsinnhold for dermed å si noe om hvor sunne de er. Denne testingen gjøres ut fra nøye beregninger. Målet er å gjøre våre tester så objektive som mulig. Derfor kan vi ikke ta med en faktor som smak inn i testene våre, ettersom dette er relativt subjektivt.

Men, smak er viktig, og derfor har vi nå laget en ny funksjon som gjør det mulig for alle å stemme på hvilket produkt de liker best. Er du interessert i å vite hvilken type som smaker best, kan du altså ta en titt på denne avstemningen. Er du derimot mer interessert i å vite noe om næringsinnholdet og hvor sunt produktet er, kan du se på den opprinnelige testen.

Terningkast kan forvirre

En produkttest kan gjøres på mange måter, ikke minst når det gjelder hvordan sluttresultatene skal visualiseres. En måte er å ha ansikter som smiler, er nøytrale eller sure, og en måte er å bruke terningkast slik vi gjør i BraMat.no sine tester.

Dette har vi gjort ved å først gi hvert produkt et antall poeng basert på hvor mange poeng de får på ulike faktorer som for eksempel innhold av kalorier, protein, sukker osv, for deretter å dele inn i terningkast der de som har fått høyest poengsum får terningkast 6, mens de som får lavest poengsum får terningkast 1.

Et problem med denne testmetoden er at hvis vi tester matvarer som i utgangspunkt er sunne, slik som for eksempel fiskepålegg, så kan det virke misvisende at noen av produktene får terningkast 1. Dette har vi blant annet fått kritikk fra Tine for, og dette er noe vi ønsker å gjøre noe med.

Fra nå av vil vi derfor i hver test gjøre en skjønnsmessig vurdering rundt hvor mange forskjellige terningkast vi vil gi. Tester vi matvarer der det er store forskjeller på sunnhet, vil vi fortsette å gi terningkast fra 1-6, tester vi matvarer der de fleste er rimelig greie, vil vi gi terningkast 3-6 og holde oss unna de laveste verdiene. Og tester vi matvarer der ingen er spesielt sunne, vil vi kun gi terningkast 1-3. På denne måten håper vi at resultatene blir litt mer logiske for leserne og skaper litt mindre forvirring.

Gi oss tilbakemelding

Vi i BraMat.no har som mål å hele tiden forbedre oss. Dette gjelder også testene våre. Har du innspill til hvordan du mener at vi kan gjøre testene våre enda bedre og enda mer rettferdige, send oss gjerne en e-post. Dette er en oppfordring både til forbrukere og produsenter.

Grafikk: Cklr.com/OCAL