Lurt å velge økologisk hvis du følger Middelhavsdietten.
Det er ingen tvil om at det er bra for oss å spise mye plantemat. Det er også godt dokumentert at den såkalte Middelhavsdietten som består av mye plantemat kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. Men nyere forskning tyder på at middelhavsdietten kan gi et for høyt inntak av planteverngifter. Hvor bra for oss er det egentlig da?
Spis middelhavskost og lev lenger
Dette er Middelhavsdietten
Middelhavskosten består av rikelige mengder grønnsaker, belgfrukter, nøtter og frø, helkorn og olivenolje, mye fisk og sjømat, moderat inntak av meieriprodukter, fjærkre og egg, og lite kjøtt. Middelhavskosthold er anbefalt både ved diabetes type 2, overvekt, og økt risiko for hjerte- og karsykdom.
I tillegg til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, og overvekt, tyder forskning også på at middelhavskostholdet gir mindre risiko for depresjon og demens.
For mye planteverngifter fra sprøytemidler
Nylig ble det publisert en studie utført av forskere ved Universitetet i Oslo og ved universiteter i flere andre land der man så at de som levde på middelhavsdietten fikk i seg to til fire ganger så mye planteverngifter som de som hadde et gjennomsnittlig nordeuropeisk kosthold. Man så også at de som levde på middelhavsdiett med økologisk mat fikk i seg 90 % mindre planteverngifter i forhold til de som levde på middelhavsdiett bestående av konvensjonelt dyrket mat.
Slik ble studien gjennomført
Professor Per Ole Iversen ved Avdeling for ernæringsvitenskap på UiO som er en av forskerne bak studien, forteller hvordan studien ble gjennomført:
Studien varte i fem uker, og deltakerne besto av 27 britiske studenter. Studentene ble delt inn i to grupper der den ene gruppen levde på middelhavsdietten basert på matvarer som var dyrket på vanlig vis, mens den andre gruppen levde på middelhavsdietten basert kun på økologisk dyrket mat. I tiden før og etter perioden med middelhavsdiett spiste deltakerne sitt vanlige kosthold. Maten de spiste ble analysert for planteverngifter, og man analyserte også studentenes urin for planteverngifter, både da de hadde sitt vanlige kosthold, og da de fulgte middelhavsdietten.
Derfor kan planteverngifter være skadelig for oss
Professor Leifert, som er en av de andre forskerne bak studien, sier at flere av planteverngifter de fant i studentenes urin, er kjent for eller mistenkt for å påvirke hormoner i kroppen. Det er en del som tyder på at slike stoffer kan svekke immunforsvaret og kanskje også påvirke evnen til å få barn. Kommer hormonene ut av balanse, kan de også påvirke barns vekst og utvikling på en dårlig måte.
– Frukt, grønnsaker og fullkorn dyrket på vanlig vis er noen av de største kildene til å få i seg planteverngifter gjennom mat. Når middelhavsdietten baserte seg på disse varene, fikk personene i seg ti ganger mer planteverngifter enn om de bare baserte dietten på økologisk dyrket mat, forteller han.
Vet ikke nok om langtidseffekten på helsen
Til tross for at denne studien viste at de som lever på middelhavsdietten uten å velge økologisk får i seg langt mer planteverngifter enn de som velger økologisk, vil forskerne bak studien likevel ikke gå ut og advare mot å leve på middelhavsdietten uten å bruke økologisk dyrket mat.
Professor Iversen forklarer dette med at studien de har gjort er relativt liten, og man vet fremdeles for lite om langtidseffekten.
– For de som spiser middelhavsdietten med mat som ikke er økologisk, vet vi ikke hva som vil ha mest å si på lang sikt: det at de får i seg riktigere og bedre næringsstoffer enn ved et vanlig, nord-europeisk kosthold, eller at de får i seg mer av planteverngifter. Vi må avvente svar på mer forskning, og studier på større befolkningsgrunnlag, sier professoren.
Vi får i oss miljøgifter også på andre vis, for eksempel gjennom lufta vi puster inn og via kosmetikk som hudkremer. Dette har ikke denne studien kontrollert for.
Men det er lite sannsynlig at de to gruppene vi hadde i studien oppførte seg ulikt på disse punktene, nettopp på grunn av den måten studien ble lagt opp på, mener Iversen.
UiO-forskeren sier at enn så lenge fortsetter de å fremme de norske kostholdsrådene om blant annet fem om dagen og nok fysisk aktivitet.
Saken er en kortversjon av Middelhavsdietten kan føre til for høyt inntak av miljøgifter.