Foto: Thinkstock.

Start forebygging i barneårene!

Normal forbinder vi høyt blodtrykk med en overvektig femtiåring, men sannheten er at også ynge mennesker kan få høyt blodtrykk.

Å forbygge høyt blodtrykk må også vektlegges hos barn og unge, og ikke bare hos voksne.

I barne- og ungdomsårene legges grunnlaget for gode og sunne vanner. Dette kan ha en betydelig innvirkning på helsen senere i livet.

Høyt blodtrykk er en viktig risiko for hjerte- og karsykdom bl.a. hjerneslag og hjerteinfarkt. Om du går med høyt blodtrykk over flere år vil hjerte overbelastes. Dette kan en se ved at veggen i venstre hjertekammer er blitt tykkere.

Det meste av dagens forskning på høyt blodtrykk er gjort på voksne mennesker, men i en systematisk gjennomgang publisert i The Turkish Journal of Pediatrics har en gruppe forskere sett på forebyggende tiltak hos barn og unge. Ulempen med denne artikkelen er at forskning er svakere å denne aldersgruppen, men de viser likevel til interessante funn.

Tenk på dine barn!

Ligger høyt blodtrykk til familien din, bør du ikke vente til det inntreffer før du tar tak i det. Start allerede nå og forebygg høyt blodtrykk hos både deg selv og barna.

Allerede så tidlig som etter fødsel kan risiko for høyt blodtrykk påvirkes. Barn som har blitt ammet ser ut til og ha lavere blodtrykk i tenårene.

Unngå koffeinholdig drikke

Barn drikker lite kaffe, men de drikker cola, energidrikker, varm sjokolade og kanskje te. Dette er drikker som inneholder koffein. Når barn drikker koffeinholdig drikke kan dette føre til en økning i blodtrykket som kan vare i flere timer.

Gi heller barn vann, melk og dersom det gis sukkerholdig eller kunstig søtet drikke bør koffeinholdige drikker unngås. Nype- og kamillete er også egnet.

Sunne matvarevalg

Mye tyder på at et økt inntak av umettet fett, frukt, grønnsaker og magre melkeprodukter kan beskytte barn og unge mot høyt blodtrykk senere i livet.

Vær bevist på salt i maten

Salt er en av de sterkeste faktorene for økt blodtrykk i kosten vår. Barn og voksne trenger mye mindre salt enn det vi faktisk får i oss.

Husk at salt mat handler mer om dårlige matvaner enn et økt behov. Vi kan lett venne oss til mindre salt mat, men barn bør ikke venne seg til salt mat i utgangspunktet.

Det er flere måter å redusere saltinntaket på:

  • Velg nøkkelhullsmerket mat
  • Unngå ferdigmat og hurtigmat.
  • Lag maten selv og bruk minimalt med salt i matlaging
  • Smak på maten og salt ev. til slutt
  • Bruk havsalt eller flaksalt fordi dette veier mindre og gjør det lettere å redusere bruken

Forebygg overvekt og fedme gjennom en sunn livsstil

Aktive barn og unge har lavere risiko for å bli overvektige. Fysisk aktivitet forbygger høyt blodtrykk. Ved overvekt kan blodtrykket senkes ved vektreduksjon.

Kilder:

Kalyoncu ZB, Pars H, Bora-Güneş N, Karabulut E, Aslan D.  A systematic review of nutrition-based practices in prevention of hypertension among healthy youth. Turk J Pediatr. 2014 Jul-Aug;56(4):335-346.

Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for eræring, 2011.