Foto: Engin Akyurt, Unsplash

Øker også risiko for spontanabort.

Hvis du ønsker å bli gravid, bør du kutte ned på kaffedrikkingen. Undersøkelser viser nemlig at det tar lengre tid å bli gravid hvis du drikker mye kaffe. 

Når du først har blitt gravid, bør du heller ikke drikke for mye kaffe, ettersom et høyt inntak av koffein ser ut til å øke risikoen for spontanabort og dødfødsel. 

Nedbrytning av koffein hos gravide

Når en som er gravid drikker kaffe, vil koffeinet raskt tas opp i fordøyelsessystemet og fraktes over til fosteret via morkaken. 

Koffein brytes mye langsommere ned i kroppen til en som er gravid enn hos en som ikke er gravid. Fosteret har dessuten lave nivåer av de enzymene som bryter ned koffein. 

Dette fører til at fosteret får i seg relativt høye doser med koffein når den gravide drikker kaffe eller andre koffeinholdige drikker. 

Europeiske kaffevaner

Hvor mye og hva slags kaffe vi drikker, varierer mye fra hvor i verden vi lever. I nord europa drikker vi store kopper med relativt svak kaffe, mens i sør europa drikker de kruttsterk kaffe, men i langt mindre kopper. 

Den totale mengden koffein i hver kopp blir likevel omtrent den samme, og ligger på 115-130 mg per kopp. 

Les mer om kaffe og helse

Senker fruktbarheten

I en stor europeisk undersøkelse av europeiske kvinner som ønsket å bli gravide, så man at de som fikk i seg mer enn 500 mg koffein per dag (både fra kaffe og andre koffeinholdige drikker), brukte betydelig lenger tid på å bli gravide, enn de som fikk i seg mindre koffein. 

Dette tilsvarer rundt 4 kopper kaffe om dagen, og er mindre kaffe enn hva mange kvinner drikker hver dag. 

Sammenheng mellom koffein og spontanaborter

I 2005 ble det publisert en stor dansk undersøkelse som viste at jo mer kaffe en gravid drikker, desto større er risikoen for spontanabort. 

Det så også ut til at de som drakk mer enn 4 kopper kaffe om dagen, hadde en økt risiko for dødfødsel som følge av morkakesvikt. 

Forvirrende forskning

En del studier tyder på at koffein øker risikoen for spontanabort, mens andre ikke finner samme effekt. 

Selv om man vet at koffein passerer fritt fra morens blod og over til fosteret gjennom morkaken, vet man foreløpig ikke nok om de biologiske mekanismene som kan føre til sponantabort. Man vet heller ikke nok om hvorfor kaffe kan se ut til å redusere fruktbarheten. 

Til tross for en viss usikkerhet, er det mye som tyder på at det kan være lurt å begrense inntaket hvis du er gravid eller ønsker å bli gravid. Hold deg derfor til de norske anbefalingene om å begrense inntaket til 1-2 kopper kaffe om dagen. 

Kilder: 
  1. Coffee and Fetal Death: A Cohort Study with Prospective Data. Bodil Hammer Bech , Ellen Aagaard Nohr , Michael Vaeth , Tine Brink Henriksen and Jørn Olsen. Am. J. Epidemiol. (15 November 2005) 16
  2. Caffeine Intake and the Risk of First-Trimester Spontaneous Abortion. Sven Cnattingius, M.D., Ph.D., Lisa B. Signorello, Sc.D., Göran Annerén, M.D., Ph.D., Britt Clausson, M.D., Anders Ekbom, M.D., Ph.D., Elisabeth Ljunger, M.D., William J. Blot, Ph.D., Joseph K. McLaughlin, Ph.D., Gunnar Petersson, B.Sc., Anders Rane, M.D., Ph.D., and Fredrik Granath, Ph.D.N. Engl J Med 2000; 343:1839-1845December 21, 2000
  3. Caffeine intake and delayed conception: A european multicentre study on infertility and subfecundity. Bolumar et al. American J of Epidemiology1997. Vol 145, No 4. 324-334.