Tiden der du må lide deg gjennom overgangsplagene er forbi!
En gjennomsnittlig kvinne i Norge kan forvente å leve i over 30 år etter at hun har gått inn i overgangsalderen. Når den kommer, reagerer mange likevel mange med en viss grad av overraskelse.
Dagens 50 åringer er både friskere, sunnere og «yngre» enn de tidligere generasjoner var. Vi lever dessuten lenger, og for de fleste av oss gjenstår over en tredjedel av livet etter siste menstruasjon.
Overgangsalderens flere faser
Premenopause, perimenopause, menopause og postmenopause er uttrykk som beskriver ulike deler av overgangsalderen.
Premenopause beskriver tiden med regelmessige menstruasjoner før ting begynner å forandre seg.
Perimenopause beskriver tiden før du kommer i overgangsalder. Her er gjerne menstruasjonen uregelmessig.
Menopause er dagen for den siste menstruasjonen, og tidspunktet slås fast ett blødningsfritt år etter siste menstruasjonsblødning
Postmenopause er tiden fra aller siste menstruasjon, og varer livet ut.
Menopausen er altså et bestemt tidspunkt, mens både premenopause, perimenopause og postmenopause beskriver et tidsrom.
I Norge har gjennomsnittskvinnen sin siste menstruasjon når hun er rundt 52 år. For de aller fleste inntrer overgangsalderen en gang mellom 45- og 55- års alderen.
Typiske overgangsplager
I overgangsalderen produserer eggstokkene stadig mindre av flere viktige hormoner, og menstruasjonen kan bli uregelmessig, før den til slutt uteblir for godt. Etter hvert som hormonnivåene synker, melder også flere typiske overgangsplager seg. Vanlige plager i overgangsalderen er:
- Uregelmessig menstruasjon
- Hetetokter
- Søvnvansker
- Leddplager
- Dårlig konsentrasjon
- Mindre energi
- Vektøkning
- Tørrhetsfølelse i skjeden
- Mindre sexlyst
- Hjertebank
- Bekymring og lett angst
- Nedstemthet
- Slappere hud og støttevev
- Lett økning i vekst av ansiktshår
Hormonterapi mot plager
Gynekologer har lenge visst at systemisk hormonterapi (HT) er den mest effektive måten å lindre overgangsplager på. Med overgangsalder og lavt østrogennivå, følger en økt risiko for beinskjørhet og sykdommer som hjerte-karsykdom, diabetes og demens. Hormonterapi vil bidra til å redusere risiko for slike sykdommer, samtidig som det lindrer typiske overgansplager. Med hormonterapi menes tilskudd av østrogen, gestagen, og i visse tilfeller også testosteron.
En sunn livsstil er alltid et godt utgangspunkt
Både helsen og livskvaliteten vil påvirkes positivt av å spise sunt, holde vekten i sjakk, trene jevnlig, ikke røyke eller drikke for mye alkohol. Dette gjelder hele livet, men det å ta godt vare på kroppen gir ekstra uttelling i overgangsalderen. Selv om du verken kan spise eller trene deg til et høyere østrogennivå, kan nemlig kloke livsstilvalg lindre plager og beskytte mot økt sykdomsrisiko.
Teksten er hentet fra boken «Hetetokter & kalde fakta» av Helena Enger, Frisk forlag