5 enkle tips til et sunnere kosthold.
Ønsker du å bli litt sunnere, og kanskje også litt slankere i løpet av året som kommer? Her får du 5 tips til hvordan kostholdet ditt kan bli enda litt sunnere uten at du trenger å legge om livsstilen fullstendig.
Dette er ingen nye og revolusjonerende råd, men enkle gjennomførbare endringer som garantert vil virke positivt inn på kropp og helse.
1. Mer frukt og grønt
De fleste av oss har mye å gå på når det kommer til frukt og grønt. Frukt, bær og grønnsaker er fulle av fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler, samtidig som det metter godt og gir lite kalorier. Ønsker du å spise sunnere, bør du derfor øke inntaket av frukt og grønt, særlig bær og grønnsaker.
Spis en frukt mellom frokost og lunsj, lag deg en smoothies med frosne bær innimellom, server flere typer grønnsaker til middag, og velg salat til lunsj hvis du har muligheten til det. Topper du det hele med en gulrot eller en bit kålrabi mellom måltidene, kan du være sikker på at du får i deg massevis av viktige næringsstoffer.
2. Ta tran
Fisk og tran er våre viktigste kilder til omega-3. Dette fettet er livsviktig for oss, og må tilføres via maten ettersom kroppen ikke klarer å lage det selv. Spiser du fisk mange ganger i uka, trenger du ikke ta tran. Hvis ikke, bør du ta en skje tran hver dag. Ikke bare sikrer du inntaket av omega-3, men du får også i deg dagsbehovet av vitamin D, som mange også får for lite av.
3. Tenk grovkarbo
Begrens inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker, kaker, søtsaker, boller og andre bakevarer laget på finmalt mel, og velg heller grovkarbomat, mat som inneholder langsomme karbohydrater slik som grønnsaker, grovt brød og knekkebrød, nøtter og belgfrukter. Dermed får du et jevnere blodsukker, mindre søtsug, mer overskudd og mindre risiko for å overspise og gå opp i vekt.
4. Ikke glem kaloriene
Selv om det er viktig å være bevisst på hva slags fett, karbohydrater og andre næringsstoffer vi får i oss, må vi ikke helt glemme energiregnskapet, altså kaloriene. Ønsker du å gå ned i vekt, holde vekten stabil, eller kanskje gå opp i vekt, er det helt essensielt at du er bevisst på hvor mye kalorier du forbruker i forhold til hvor mye du får i deg. Hvis målet er vektnedgang, må du få i deg mindre kalorier enn du forbruker. Dette kan du gjøre ved å trene mer, spise mindre, eller en kombinasjon av begge deler.
5. Vær realistisk
Når du først har bestemt deg for å bli sunnere og/eller slankere, er det viktig at du setter deg realistiske mål. Hvis målet er vektnedgang, kanskje så mye som 10 kilo eller mer, så ikke bestem deg for å gå ned alle disse kiloene innen en viss tid. Sett deg heller et mål om å gå ned 1 kilo. Når du har klart dette, gir du deg selv et klapp på skulderen, og setter deg et nytt mål om enda en kilo ned.
Hvis du ønsker å spise sunnere, så husk at det tar tid å endre vaner. Ikke legg om kostholdet fullstendig, men ta en ting av gangen. Bruk for eksempel en uke eller to på å komme inn i vanen med å ta tran. Ønsker du å spise mer frukt og grønt, så bestem deg for små konkrete tiltak til hvordan du kan øke inntaket. Ta for eksempel med deg en gulrot på jobben hver dag, og bruk en uke eller to på å komme inn i denne vanen også.