Foto: Marisa Morton, Unsplash

Finnes det én grønnsak som er sunnere enn alle andre?

Ja mener forskere ved amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention) som har rangert grønnsaker etter hvor næringsrike de er. Her kommer brønnkarse ut som den desidert sunneste grønnsaken, tett etterfulgt av kinakål og bladgrønnsakene bladbete og rødbeteblader.

Les også: Brønnkarse, den sunneste grønnsaken av alle

Men dette er kun én studie. Andre fagfolk vil trekke frem andre grønnsaker som de sunneste fordi de fokuserer på andre næringsstoffer, egenskaper og formål når de klassifiserer grønnsakene etter hvor sunne de er.

Derfor er grønnsaker så sunt

Forskning viser at de som spiser mye frukt og grønt har større sjanse til å holde seg friske og leve lenge. Men vi vet faktisk ikke nok om hvorfor det er slik.

Alle grønnsaker inneholder sin helt unike sammensetning av næringsstoffer, og mange er rike på antioksidanter og andre aktive plantestoffer. I følge professor Rune Blomhoff som har forsket mye på helseeffekten av å spise frukt og grønt, kan det være nettopp denne sammensetningen av næringsstoffer som er bra for helsen.

Viktig å variere

Siden hver grønnsak er helt unik i forhold til hvor mye, og hva slags næringsstoffer den inneholder, er det lurt å spise mange forskjellige typer. Da er du sikker på at du får i deg en stor variasjon av sunne plantestoffer.

De aller fleste av oss kan gjerne spise mer grønnsaker enn det vi gjør. Men i tillegg til å spise mer, kan det altså være lurt å variere litt mer. Test ut nye grønnsaker som du ikke er så vant til å bruke. Bruk nettet til å finne smakfulle oppskrifter.

Bruk for eksempel grønnsaker som grønnkål, rødbeter og avokado (som strengt tatt er en frukt) når du lager mat.

Slank og trendy med grønnkål

Grønnkål er kanskje en av de mest trendy grønnsakene som er å få kjøpt for tiden. Googler du grønnkål, ser du at denne kålen har fått tilnavn som ”kongen over alle kål”, og ”kålens dronning”. Denne mørkegrønne bladgrønnsaken er full av vitaminer, mineraler, kostfiber, andre helsebringende plantestoffer - og samtidig fattig på kalorier.

I likhet med brokkoli, blomkål, og andre typer kål, har grønnkål vist seg å kunne forebygge flere typer kreft. Grønnkål virker også betennelsesdempende, og kolesterolreduserende. Det høye fiberinnholdet kombinert med lite kalorier, gjør dessuten at grønnkål metter godt og er gunstig for deg som prøver å holde vekten eller gå ned i vekt. Det er altså mange grunner til å spise grønnkål.

Har du prøvd svartkål?

Svartkål er en annen kålvariant som du absolutt bør prøve. Svartkål minner om grønnkål og har samme bruksegenskaper som spinat og grønnkål. Svartkål, eller Cavolo Nero som den heter på italiensk, er proppfull av vitaminer, mineraler og antioksidanter, og er som grønnkål spesielt rik på vitamin A, C, og E.

Generelt er det slik at jo mørkere grønnsaken er, desto mer antioksidanter er det i den. Både svartkål og grønnkål har en mørk grønn farge og inneholder hundrevis av aktive plantestoffer.

Les også:Usagt om grønnkål

Økt prestasjon med rødbeter

Det har vært mye snakk om rødbeter blant idrettsutøvere, fordi forskning kan tyde på at rødbeter har en prestasjonsfremmende effekt.

I tillegg til å kunne virke prestasjonsfremmende, kan rødbeter være gunstig for helsa på flere måter. Rødbeter er rike på både jern og folsyre, næringsstoffer mange jenter får i seg for lite av. Folsyre er blant annet viktig for deg som er gravid eller tenker på å bli gravid.

Rødbeter inneholder mye antioksidanter, og har blant annet vist seg å kunne forebygge flere former for kreft. Fibrene i rødbetene kan dessuten være med på å redusere det dårlige kolesterolet og øke det gode kolesterolet, og på den måten redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Les også: Derfor kan urinen bli rød

Avocado øker opptaket av næringsstoffer

Avocado inneholder lite karbohydrater, men mye fiber, noe som gjør at avocado gir et stabilt blodsukker og metter godt.

Som i oliven og olivenolje, er det mye enumettet fett i avocado. Dette fettet har vist seg å være spesielt gunstig for helsa, blant annet ved å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Fettet i avocado er ikke bare sunt i seg selv, men øker faktisk opptaket av antioksidanter fra maten. Det betyr at hvis du har avocado eller avocadoolje i en salat, vil du få i deg mer antioksidanter enn hvis du spiser salaten uten avocado.

I tillegg til at avocado øker opptaket av antioksidanter fra andre grønnsaker, får du også rikelig med karotenoider, altså antiokisdanter, fra selve avocadoen.

Salat med avocado: Lunsjsalat med tunfisk og koriander

http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm

http://forskning.no/forebyggende-helse-mat-og-helse-sykdommer-stub/2008/02/antioksidanter-i-norske-matvarer