Foto: Thinkstock

Sunt selv om det inneholder sukker.

Du har kanskje hørt at du ikke skal spise altfor mye frukt fordi du får i deg for mye sukker. Kanskje har du også hørt at det er forskjell på frukt, og at det er særlig noen typer du bør holde deg unna? Dette stemmer delvis, men ikke helt.

Mer sukker i moden frukt

La oss ta dette med sukker først. Ja, det er sukker i frukt og bær. Særlig i frukt kan det være en del sukker, og jo mer moden en frukt er, jo mer sukker inneholder den. En brun banan inneholder for eksempel mer sukker enn en grønn banan. Grunnen til dette, er at en umoden banan inneholder en del resistent stivelse som virker som fiber i kroppen, men som blir til sukker etter hvert som bananen blir mer moden.

Harde fakta om banan 

Sukkeret du får fra frukt og bær er det vi kaller for fruktose. Fruktose har lavere GI (glykemisk indeks) og stimulerer kroppens utskillelse av insulin i mindre grad enn vanlig sukker. Fruktose har en kraftigere søtsmak enn vanlig sukker, men akkurat like mye kalorier.

Frukt fremfor juice

Spiser du en frukt, får du altså i deg sukker. Men du får også i deg fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Dette er viktig å huske på hvis du er en av dem som ønsker å begrense inntaket av sukker. Da bør du heller begrense inntaket av sukkerholdig mat og drikke som saft, brus, kjeks, kaker og godteri enn å kutte ut frukt og bær.

Er du en av dem som sliter med vekten og som vet at du har en tendens til å legge på deg av raske karbohydrater, kan det være lurt å la det bli med 1-2 frukter per dag, og ikke spise mer enn en frukt av gangen. Det kan også være lurt å begrense inntaket av de søteste fruktene som druer og moden banan.

Husk også at det er veldig mye lurere å spise en frukt fremfor å drikke et glass fruktjuice. Et glass juice inneholder minimalt med fiber, men like mye sukker som et glass brus.

Er alt sukker usunt?

Hiv innpå med bær

Forskning viser at et høyt inntak av frukt og grønt øker sjansen for å holde seg frisk og leve lenge. Siden alle typer frukt, bær og grønnsaker inneholder en helt unik sammensetning av næringsstoffer, vil et variert inntak sikre at du får i deg en stor variasjon av helsefremmende næringsstoffer. Det er altså lurere å spise mange forskjellige typer frukt og grønt, enn å velge samme type hele tiden.

Det kan også være lurt å være litt ekstra bevisst på å spise bær. Både fordi dette gjør vårt frukt- og grøntinntak enda mer variert, og fordi bær er spesielt rike på antioksidanter. Jo sterkere farge det er på et bær, jo mer antioksidanter inneholder det.

Derfor bør du spise antioksidanter

Bærsesongen i Norge er kort, så derfor gjelder det å spise og plukke mens du har muligheten. Husk at frosne bær er like sunne som friske, så fyll gjerne fryseren slik at du har bær til vinteren også. Av disse kan du for eksempel lage smoothies.

Bær fra skog og hage

Det beste er altså at du spiser mange forskjellige typer frukt og bær. Er du en av de heldige som har bær som solbær, rips, bringebær, stikkelsbær, moreller eller kirsebær i hagen, så hiv innpå når det blir modent! Og det dere ikke får spist, putter du i fryseren.

Kanskje bor du i nærheten av et sted der du kan plukke blåbær, villbringebær, markjordbær eller bjørnebær? Kom deg ut i skogen og plukk! Spis alt du orker, og putt resten i fryseren.

Og hvis du verken har tilgang til skog eller hage: Kjøp sommerens frukt og bær i butikken nå som det er tilgjengelig! Akkurat nå er det sesong for vannmelon, grønne, blanke og akkurat passe sursøte epler, snart blir morellene billigere, og rett etterpå kommer norske jordbær og bringebær i butikkhyllene.

Spis vannmelon med god samvittighet