Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Flere grunner til at du bør spise grønnsaker dyrket i Norge.

Nå begynner utvalget av ferske, norske grønnsaker å bli bra i butikken. Og vi forbrukere bør kjøpe denne maten og ikke importert mat.

Fersk betyr næringsrik

Maten er på sitt mest næringsrike når du kan plukke den fersk og spise den fersk. Desto lengre en grønnsak lagres desto større tap av næringsstoffer vil den ha - særlig vitamin C, men også visse B-vitaminer. En fersk grønnsak smaker jo også best. Den har ikke blitt tørket, eller mistet spensten sin.

Slik får du mest næring ut av grønnsaken:

  1. Ikke kjøpe mer enn du faktisk spiser. Kjøp heller mindre mengder enn for mye som bare blir liggende i kjøleskapet og råtne.
  2. Kjøp grønnsaker som ser ferske ut, som har friske farger, virker spenstig og føles ”tung” i hånden.
  3. Styr unna skadet mat som kan skyldes dårlig transport og lagring, eller tegn som tyder på at maten er i ferd med å råtne. Kjøp helst hele grønnsaker og ikke oppkuttet.

Mer bærekraftig

Velger du norske ferske grønnsaker når du handler i butikken, så spiser du med sesongen og mer bærekraftig. Ferske, norske, nyplukkede grønnsaker har verken blitt transportert langt eller lagret lenge. Tiden og veien fra grønnsaken høstes på jordet til du finner den i butikken er kort. Det betyr at det er blitt brukt mindre energi på maten og at den har gitt mindre klimagassutslipp.

NytNorge-merket er et symbol du kan se etter for lett å kunne plukke ut den norske maten. Dette merket finner du på ferdigpakket mat.

Slik vet du hva maten inneholder

Støtt bonden

Kanskje du ikke tenker på hvor maten faktisk kommer i fra. Men bak hver eneste grønnsak ligger det mye arbeid.

Grønnsaken har blitt stelt og dullet med helt siden den var et lite frø som begynte å spire på en gård. Bonden har hatt hånden på grønnsaken hele veien og sørget for at du som forbruker skal få best og ferskest mulig mat på bordet.

I tillegg ved å kjøpe norske grønnsaker holder vi jord og kunnskap i hevd hos den lokale bonden. Det kan være godt å ha hvis det virkelig trengs en dag. Det er derfor i vår egen interesse at maten vi spiser kommer fra norske bønder som leverer kvalitet.

Så spiser du norsk og fersk, så spiser du mer bærekraftig, sunnere og støtter den norske bonden.

Kan vi leve både sunt og bærekraftig?

Frosne grønnsaker om vinteren

Det er altså mange grunner til at du bør velge grønnsaker dyrket i Norge fremfor importere grønnsaker. Men hva med frosne grønnsaker? Frosne grønnsaker er like sunne som ferske. Dette er grønnsaker av god kvalitet som er frosset ned, og som ikke blir utsatt for lys og luft slik ferske grønnsaker gjør under transport og oppbevaring i butikk. Står valget mellom ferske og frosne grønnsaker utenom sesongen for norske grønnsaker, kan du altså like gjerne velge frosne.

Sunt med frosne grønnsaker

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke