Foto: Ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Sunn og god mat som du kan høste i mai. 

I mange hager spirer det spiselige godsaker i mai måned. Maten kjennetegnes ved at den kommer igjen år etter år og krever nesten ikke stell.

  • Brennesle
  • Gressløk
  • Jordskokk
  • Rabarbra
  • Løpestikke

Jeg gikk en tur ut i min egen hage og fant masse av disse fantastiske råvarene.

Og hvis du ikke har disse i hagen, så bør du skaffe deg noen avleggere slik at du selv kan nyte denne sunne og gode maten hver vår. De beste av alt er at dette er gratis supermat:

Brennesle

Noen hater dette ugresset, andre elsker denne supermaten. Brennelse er utrolig næringsrik, kanskje en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Den er rik på B-vitaminet folat, vitamin C, vitamin K, kalsium, jern, kalium og mangan samt en kilde til vitamin A, vitamin B1 (tiamin), vitamin B6, mangesium, sink, kobber og fosfor. Så høyt innhold av vitaminer og mineraler setter brenneslen i en egen klasse. Ikke rart den kalles supermat. I tillegg er den rik på fiber og kalorifattig. 

Smaken er kanskje ikke så spennende, men du kan lage suppe med den, ha den i pannekake- og vaffelrøre, i brøddeig, tørke den til te og lage pesto av den. Så lenge du kombinerer den med andre smaker er dette en veldig fin måte å næringsberike maten på. 

Gressløk

Løk er noe av det sunneste du kan spise og kan forebygge kreft i tykktarmen. Hvitløk er kanskje den de fleste tenker på som den sunneste løken, men faktisk er all løk bra å spise - gressløken også. Det fine med gressløken er at den er så lett å få til og vokser godt. 

Gressøk er rik på kostfiber og de fettløselige vitaminene A, E og K. Samt en kilde til B-vitaminet folat, vitamin C, kalsium, kalium og mangan. 

Gressløk er obligatorisk i eggerøre, men du kan også finhakke den og ha den i en enkel dressing av olje og eddik. Lag en potetsalat med rømme og gressløk. Prøv gressløk i sandwich og finhakket i salater. Supergodt i fiskesuppe.  

Jordskokk

Denne merkelige knollen er full av det sunne kostfibret inulin som bidrar til en sunn sammensetning av tarmfloraen. Dener også en kilde til folat og kalium. Den innholder også karbohydrater og litt protein. 

Inulinet gir jordskokke en søtlig aroma. Bruk den i potetmos, lag jordskokksuppe eller lag chips av den. Den kan også spises rå, for eksempel i salat og råkost (drypp litt sitron på så den ikke blir misfarget).

Jordskokk trives godt i hagen og den får nydelige gule blomster utover sommeren. 

Rabarba

Rabarbra er kanskje den smaken av vår vi alle husker fra barndommen, da vi dyppet stilkene i en kopp sukker. Og det er kanskje problemet for den vitamin K- og kostfiberrike rabarbraen, den er så sur at du må bruke mye sukker for å klare å spise den. Men spiser du den mens den er liten, så er den ikke fullt så sur. 

Rabrabra kan du også ha i salat, gjærbakt, f.eks. rundstykker, sammen med yoghurt og musli eller lage et hurtigsyltetøy ved å koke opp honning og rabrabra. Selv om rabarbra er sunn og nesten uten sukker, så går gjerne vinningen opp i spinningen når det kommer til sunnhet. 

Kan du spise for mye rabarbra?

Løpestikke

Dette er en utrolig aromatisk urt, som stortrives i blomsterbedet og titter opp hver vår. Den er fantastisk i dressinger, salater og supper. Smaker er veldig kraftig, så prøv deg frem, da den fort kan bli dominerende. 

Dessverre finnes det ikke næringsanalyser på løpestikke, men hvis vi skal gjøre en kvalifisert gjetting basert på hva andre urter inneholder, så er den trolig en god kilde til kostfiber, vitamin A, kalium, vitamin C og antioksidanter.