7 matvarer som gjør deg sunnere i jula!
Kalkun
Torsk
Kryddersild
Rosenkål
Mandler
Egg
Klementiner
Det er mye prat om kaloririk og usunn mat i julen, men det er også julemat som du bør spise mer av. Noen matvarer vi setter på bordet er faktisk både næringsrike og sunne.
Her får du 7 utvalgte sunne juletips som kan både lette på samvittigheten din i julestria, men også sørge for at du får i deg rikelig med viktige næringsstoffer og ikke for mange kalorier.
1. Kalkun
Kalkunkjøtt er langt magrere enn mange andre kjøttretter vi setter på bordet i julen. I tillegg er kalkunkjøttet svært proteinrikt. Hvis julemiddagen er av det tyngre slaget, hvorfor ikke servere kalkun til middag første juledag?
I tillegg er kalkunkjøtt rik på vitamin B12, B6, niacin og fosfor, samt en kilde til vitamin B2, kalium, sink og selen.
Kalkun. Foto: Pixabay.
2. Torsk
Vi anbefaler en middag med torsk i jula, hvis du ikke har det til middag på julaften. Torsk er like proteinrik og mager som kalkunkjøttet, men i tillegg har det et bra innhold av omega-3-fettsyrer.
Torsk har også et solid innhold av jod, et sporstoff mange av oss får i oss for lite av og som det finnes lite av i annen mat. Det mange ikke vet om torsk er at den også er rik på vitamin D. Et lite stykke torsk på tallerkenen dekker faktisk hele jodbehovet ditt for én dag og ¼ av vitamin D-behovet ditt. Det kan komme godt med i vintermørket. I tillegg får du påfyll av vitamin B12, niacin, kalium, selen og fosfor.
Juletsorsk. Foto: Marianne Aronsen / Norges Sjømatråd.
3. Rosenkål
Rosenkålen som vi spiser til julematen er kanskje noe av det lureste vi putter i munnen i jula. Kål er generelt veldig bra for kroppen pga. sine kreftforebyggende egenskaper. Natriumet i salte julematen kan føre til økt blodtrykk. Rosenkål er rik på kalium som er på en måte motvekten til natrium (selv om det beste er å unngå høyt saltinntak i utgangspunktet). Kalium forebygger hjerte- og karsykdommer. Så står det litt rosenkål på bordet er det bare å spise til du skjemmes!
Att på til så får du et rikelig påfyll av folat og vitamin C (dersom den ikke er kokt for lenge). Om du synes rosenkål har litt for sterk smak, kan rosettkål fint brukes i som erstatning.
Rosenkål. Foto: Frukt.no
4. Mandler
Mandler er billige og sunne. Å ha julekaker og snacks stående fremme døgnet rundt, kan gi uheldig utslag på badevekten. Men setter du frem en stor skål mandler, så har du alltid noe å ty til om knaskebehovet melder seg. En håndfull mandler gir kroppen et kjærkomment påfyll av umettede fettsyrer som kan veie litt om for det mettede fettet i julematen. Riktig nok er mandler også energirike, men du spiser normalt på langt nær så mye av dem som av julematen.
Velger du mandler med det brune skinnet på, så får du ekstra kostfiber og antioksidanter med på kjøpet. Mandler, og andre nøtter, er utrolig rike på vitaminer og mineraler. Mandler har særlig høyt innhold av vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kobber, fosfor og mangan og er en kilde til tiamin, niacin, folat og jern.
Mandler. Foto: Thinkstock.
5. Kryddersild
Blant påleggene så er sild noe av det bedre du kan spise. Riktig nok er det en del salt i kryddersilden, men mindre enn i spekemat og på linje med kokt skinke. Grunnen til at vi tar med sild er at den har så høyt innhold av vitamin D og omega-3-fettsyrer. Et par skiver med kryddersild og halvparten av vitamin D-behovet er dekket og du får mer omega-3-fettsyrer i deg enn fra en teskje tran.
Kryddersild er rik på protein, selen, fosfor, vitamin D, B6 og B12 og en kilde til kalium, riboflavin og niacin.
Kryddersild. Foto:Esten Borgos / Norges Sjømatråd.
6. Egg
Egg er kanskje en av de mest næringsrike matvarene vi har. Det inneholder alle næringsstoff unntatt vitamin C, kostfiber og karbohydrater. Kokt egg eller omelett til frokost i julen er et mye sunnere alternativ for hjerte og kroppen enn ribberull og sylte både med hensyn til fettsammensetning og salt.
Egg er også særlig rikt på protein, men har også høyt innhold av selen, fosfor, vitamin D, E, B2, B12 og folat og en kilde til vitamin A, B1, jern og jod.
Egg. Foto: Unsplash.
7. Klementiner
Spiser du to klementiner så er du mer eller mindre i mål med vitamin C-behovet ditt den dagen. Det finnes en lang rekke frukter som er mer næringstette enn klementiner. Men klementinen er en frukt de «alle» liker og nå er den på sitt beste. Det som er fint med klementin er nødvendigvis ikke bare hva den inneholder, men hva den gjør med matvanene våre i julen.
Sett frem et stort fat med søte klementiner fremfor smågodt! I motsetning til smågodt har klementinen lavt kaloriinnhold og høyt vanninnhold (7 % vs. 86 %). Det betyr at klementin har mindre plass til sukker enn smågodt:
- To klementiner (140 gram) gir 63 kcal og 13 gram sukker, tilsvarende 6-7 sukkerbiter
- Smågodt (140 gram) gir 579 kcal og 81 gram sukker, tilsvarende 40 sukkerbiter
Klementiner. Foto: Synøve Dreyer / Frukt.no