Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker og kalorier.

Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, kanskje ikke fordi vi syns det er så fryktelig godt heller, men det er hyggelig! Det er vel få ting som gir så julestemning som pepperkaker, selv de du kjøper i butikken som står fremme i butikker, på jobben, og alle andre steder.

Tykk av pepperkaker?

Så hva om du er en av dem som tar deg en pepperkake hver gang du går forbi et pepperkakefat? Kanskje flere dager i uken fra slutten av november og langt ut i desember? Da kan det fort bli en del ekstra kalorier, fett og sukker.

Spiser du 10 pepperkaker om dagen, noe som egentlig er ganske lett å få i seg, får du i deg 300 kalorier ekstra. Dette er like mye som en liten lunsj, men metter langt dårligere fordi pepperkaker inneholder lite fiber og protein.

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul! Det gjelder bare å begrense inntaket.

Fri for palmeolje

For noen år siden var det mange pepperkaker som inneholdt palmeolje. Dette er verken særlig bra for miljøet eller helsa. Palmeolje er nemlig rik på en mettet fettsyre som heter palmitinsyre, som er svært kolesteroløkende.

Pass deg for palmeolje

7 sunne sorter

Veldig mange baker både pepperkaker og andre julekaker til jul. Hvis du er en av em som syns det er koselig å bake litt til jul, men som vet at verken du eller resten av familien kommer til å spise så mye av disse kakene, da kan du prøve noe nytt i år: 7 sunne sorter!

Og da mener vi ikke bare kaker, men også knekkebrød og brød som kan gjøre julefrokosten og juletiden enda bedre, og kanskje til og med litt sunnere.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, sukker, salt og mettet fett. Mye energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned. Ettersom ingen av pepperkakene kan sies å være sunne, har vi ikke gitt høyere terningkast enn 4.