Foto: Erik Helgeneset

Mye salt i taperne!

Ost er en type pålegg som tradisjonelt sett inneholder relativt mye fett og kalorier, men det finnes også en del magre alternativer på markedet.

Fett binder smak, og mange syns derfor at fete oster smaker bedre enn magre. Spiser du ost kun en gang i mellom, er det ingenting i veien for å velge de feteste typene. Er du derimot en som spiser smøreost daglig, og som forsøker å passe vekten, kan det være lurt å velge noen av de magrere typene.

I dag finnes det flere typer som er et bra kompromiss mellom smak og sunnhet.

Mer salt i smelteost

I denne testen har vi sammenliknet ulike smøreoster, både smelteoster og andre typer smøreoster. Felles for smelteostene er at de ofte inneholder mer protein, men også mer salt enn de andre typene. Salt er noe de aller fleste får i seg for mye av.

En teskje salt om dagen er mer enn nok

Fete oster, ikke så usunt som vi tror?

Tidligere var man sikre på at melkefett var usunt og noe vi bør styre unna. I løpet av de senere årene har det blitt gjort mye spennende forskning rundt melk og helse. En del tyder på at melkefett ikke er så usunt som annet mettet fett, og at særlig fete oster kan være sunnere enn vi har trodd. Det er faktisk forskning som viser at et regelmessig inntak av ost kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Fett fra melk, sunnere enn antatt?

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av smøreostene i denne testen, har vi sett på hvor mye mettet fett, protein, sukker og salt de inneholder. Mye mettet fett, sukker og salt har trukket ned, mens mye protein har trukket opp. Vi har latt innholdet av salt og mettet fett telle dobbelt. Vi har ikke tatt hensyn til kalorier ettersom noen av oss trenger mye kalorier og andre ønsker å begrense inntaket av kalorier. Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de mindre sunne får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.