Foto: Erik Helgeneset

Bra med kjøtt, fremdeles for mye salt.

For et par uker siden testet vi vanlige grillpølser. Denne gangen sammenlikner vi næringsinnholdet i ”gourmetpølser”. Pølser som gjerne kan grilles, men som skiller seg fra de tradisjonelle grillpølsene ved at de er tilsatt andre smakselementer.

Mer kjøtt i gourmetpølsene

Pølser inneholder ofte mye mettet fett, salt, og ikke alltid like mye kjøtt. Her skiller mange av gourmetpølsene seg ut ved at de inneholder langt mer kjøtt enn en vanlig grill- eller wienerpølse.

Skal du tenke sunnhet, er det lurt å velge en pølse som inneholder en stor andel kjøtt. Men enda sunnere er det selvfølgelig å velge rene fileter av kjøtt fremfor pølser og annen farsemat når du griller. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

Velg riktig fett

Sjekk saltinnholdet!

Selv om en del av gourmetpølsene slår både grill- og wienerpølse når det kommer til kjøttinnhold, er det mange av dem som inneholder nokså mye salt. Her har produsentene en jobb å gjøre med å gradvis redusere saltinnholdet i pølser og annen farsemat.

De fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Et høyt saltinntak øker blant annet risikoen for hjerte- og karsykdom.

En teskje salt om dagen er mer enn nok!

Dropp ventepølsa

Pølser til middag behøver ikke være en usunn middag.
Velger du en av de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan pølser være et helt greit middagsalternativ innimellom.

Problemet er ”ventepølsene”. De pølsene mange slenger på grillen mens de venter på at middagen skal bli ferdig. Dette blir fort ekstra kalorier, fett og salt som verken er bra for vekt eller helse.

Bramat tester grillpølser

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av gourmetpølser. Test av tradisjonelle grillpølser har vi gjort tidligere, den finner du her.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.