Foto: Erik Helgeneset

Sukkerbomber som metter dårlig.

Det finnes haugevis av kjeks med sjokoladefyll, sjokoladebiter eller sjokoladetrekk i butikkhyllene. De fleste er proppfulle av sukker, fett og kalorier, og mange av dem inneholder palmeolje. Kjeks er med andre ord ikke særlig sunt.

Tenk på kjeks som godteri, ikke mat

Det gjør selvfølgelig ingenting å spise kjeks en gang i blant, men er du blant dem som alltid har kjeks i skapet, og stadig vekk tar deg en kjeks eller tre når du er sulten eller sugen på noe søtt, kan det fort gå utover vekten. Selv om kjeks inneholder mye kalorier, metter det forholdsvis dårlig.

Å ta med seg en pakke kjeks på stranden, i bilen, eller når familien skal på tur, er selvfølgelig også helt greit innimellom. Husk bare at dette er godteri, ikke mat!

Holder du deg unna sukker, melk og gluten?

Ikke gi barna for mye kjeks!

Det er ingenting i veien med å gi barna en kjeks en gang i blant, men en del foreldre bør kanskje være litt mer bevisst på hvor mye kalorier, sukker og mettet fett det faktisk er i kjeks.

Mange barn får i seg for mye sukker, og en del av dette kommer fra kjeks og kaker.

Kjeks kan fort bli ekstra kalorier for et barn som har anlegg for å bli overvektig, og kan fortrenge annen og betydelig sunnere mat for barn som ikke spiser så mye.

Er alt sukker usunt?

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokoladekjeks, har vi sett på hvor mye kalorier, sukker, mettet fett, salt og protein de inneholder. Vi har latt sukker og mettet fett telle dobbelt. Mye sukker, mettet fett, kalorier og salt har trukket ned, protein har trukket opp. Ideelt sett skulle vi også ha vurdert innhold av fiber, men flere av kjekstypene har ikke oppgitt fiberinnhold og det var ikke mulig å oppdrive nå som det er ferietid. Vi har gitt trekk for innhold av palmeolje.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 5 ettersom ingen av kjeksene er sunne nok til å få høyere terningkast. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 1.