Foto: Erik Helgeneset

Større forskjell på pris enn næringsinnhold.

Faste hvite oster er noe mange spiser ofte, gjerne hver dag og kanskje også til flere av dagens måltider. Det er bra, for ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kalsium, jod, protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 og sink.

Viktig kilde til kalsium og jod

Ost og andre meieriprodukter er faktisk vår viktigste kilde til både kalsium og jod, to næringsstoffer som en del får i seg for lite av. For å sikre inntaket av kalsium anbefales vi å innta 3 enheter med meieriprodukter per dag. En enhet regnes som et glass melk, en yoghurt/skyr el, eller en skive brød eller knekkebrød med ost.

De som av en eller annen grunn ikke spiser meieriprodukter, bør drikke plantemelk tilsatt kalsium eller ta kalsiumtilskudd. De som ikke spiser noe særlig hvit fisk, bør også ta tilskudd av jod. Fisk og meieriprodukter er nemlig våre viktigste kilder til jod.

Tre næringsstoffer du kan få for lite av

Spis ost selv om du ikke tåler laktose!

Noen unngår ost fordi de reagerer på melkesukker (laktose). Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Brunost derimot inneholder mye melkesukker, men også mye jod.

Lite laktose i gulost

Like mye vitaminer og mineraler i magre oster

Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Magre guloster inneholder som regel rundt 16-17 % fett, mens noen kan være enda magrere enn dette.

Som med melk, er det slik at de magre variantene inneholder omtrent akkurat samme mengde næringsstoffer som de fete. Forskjellen er bare at de inneholder mindre fett og kalorier. Som du ser fra denne testen er det faktisk mer kalsium i de magreste ostene.

Så mange kalorier trenger du

Sjekk pris og test smak

I våre tester vurderer vi ikke pris og smak, men vi kan likevel ikke unngå å skrive litt om pris i akkurat denne testen. Det er nemlig slik at flere av "billigostene", som har matvarekjedenes egne merker, for eksempel Coop, REMA 1000 og Xtra er laget av samme produsent; nemlig Synnøve Finden. Næringsinnholdet i disse ostene er nokså likt, og kanskje også smaken? Den største forskjellen på Synnøve Findens egne oster og de som er laget for ulike matvarekjeder ser ut til å være prisen. "Billigmerkene" er nemlig langt billigere!

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, kalsium og salt. Mengden protein og kalsium trekker opp, mens innholdet av fett og salt trekker ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.