Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fettinnholdet.

Ost og andre meieriprodukter er blant våre viktigste kilder til jod og kalsium, to næringsstoffer som det er viktig å få i seg nok av.

Både for å dekke behovet for kalsium og jod, anbefales vi å innta tre enheter med meieriprodukter per dag. En enhet kan enten være et glass melk, en yoghurt/skyr el, eller en brødskive eller et knekkebrød med ost på.

Ekstra viktig med jod for unge kvinner

Forskjellen på mager og helfet ost

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i skivet ost som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Noen guloster inneholder litt mer eller litt mindre fett enn de helfete, mens magre hvitoster har et fettinnhold på ca. 17 prosent. Gräddoster og enkelte andre fyldige oster er feitere enn helfet gulost med over 30 prosent fett. I denne testen finner du ost som inneholder alt fra 10 til 38 % fett.

Melk og myter

Greit med ost selv om du ikke tåler laktose

Noen unngår ost fordi de reagerer på laktose (melkesukker). Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Brunost derimot inneholder mye melkesukker, men også mye jod. Andre næringsstoffer vi finner i ost er vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, sink, fosfor og protein.

Lite laktose i gulost

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet innholdet av mettet fett, protein, salt og kalsium i skivet ost. Høyt innhold av salt og mettet fett har trukket ned, mens høyt innhold av protein og kalsium har trukket opp. Produkter som ikke har deklarert kalsiuminnholdet har fått samme score som produkter med lavest kalsiuminnhold. Vi skulle gjerne også hatt med innholdet av jod i denne vurderingen, men innholdet av jod står bare på et lite utvalg av ostene.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du liker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6. Vi har ikke gitt lavere terningkast enn terningkast 3, ettersom ingen av ostene i denne testen kan sies å være direkte usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.