Foto: Erik Helgeneset

Bra med fiber i testens vinnere.

Har du cøliaki eller andre former for glutenintoleranse, skal du holde deg helt unna gluten. Siden det er gluten i alle typer korn og kornprodukter, med unntak av glutenfri havre, kan de som ikke tåler gluten ikke spise vanlig brød og knekkebrød. Heldigvis har det kommet mange typer glutenfrie brød og knekkebrød på markedet. I denne testen sammenlikner vi næringsinnholdet i glutenfrie knekkebrød som kan kjøpes på nett eller i dagligvare.

Tåler du ikke gluten?

Sjekk innholdet av fiber og protein

En ulempe med glutenfritt kosthold er at det kan inneholde litt lite fiber. Når du velger glutenfrie knekkebrød er det derfor smart å gå for de typene som inneholder mest fiber. Vinnerne av denne testen inneholder like mye fiber som andre grove knekkebrød. Taperne inneholder minimalt med fiber og er mer som loff. Vinnerne av denne testen inneholder også bra med protein. Både protein og fiber er næringsstoffer som metter godt. Velger du knekkebrød som inneholder bra med fiber og protein, vil du høyst sannsynlig føle deg mett lenger enn hvis du går for taperne av denne testen.

Sunt med frø og nøtter

En del av knekkebrødene i denne testen inneholder mye frø. I tillegg til å inneholde fiber, er frø også rike på umettet fett og sunne plantestoffer. Det samme er nøtter. Når du kjøper knekkebrød, kan du derfor gjerne velge de typene som inneholder mye frø og/eller nøtter. Det finnes også mange gode oppskrifter på glutenfrie knekkebrød med frø og nøtter som du kan bake selv.

Chia til de som ikke tåler gluten?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg glutenfrie knekkebrød finnes i de største matvarekjedene og på nett. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av fiber, umettet fett, sukker, salt og protein. Innholdet av sukker og salt har trukket ned, mens innholdet av fiber og protein har trukket opp. Vi har latt mengden fiber telle dobbelt opp ettersom de aller fleste av oss får i seg for lite fiber.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du syns smaker best.

Testen er tidligere publisert hos Norsk cøliakiforening.

{advpoll id='202' view_result='0' width='0' position='center'}