Foto: Erik Helgeneset

Majones inneholder mye fett og kalorier. Det finnes både "ekte" og "lette" majoneser. Noen foretrekker den fete, ekte typen, men andre ønsker å begrense kaloriinntaket og går for den lette.

De fleste har et forhold til majones. Noen bruker majones daglig, for eksempel oppå pålegg, og mange bruker majones på reker eller i form av majonesbaserte dressinger på salaten. 

Majones er en emulsjon, det vil si at den er en blanding av to komponenter som normalt ikke kan blandes. I dette tilfellet, vann og olje. For å blande disse to komponentene trenger vi en emulgator. I fremstillingen av majones bruker man eggeplomme som emulgator

Majones er sunnere enn du tror

Mange tenker på majones som usunt fordi det gir mye kalorier. Men det ikke alle vet, er at mesteparten av fettet du får fra majones er umettet, altså av den sunne typen. Derfor kan du for eksempel gjerne ha majones på brødskiven, eller bruke majonesbaserte pålegg og dressinger. Dette gjelder også deg som har høyt kolesterol.

I de ulike majonesene er det brukt forskjellige oljer. Står valget mellom rapsolje og solsikkeolje, så kommer rapsolje bedre ut rent ernæringsmessig. Rapsolje inneholder blant annet mer av de gunstige omega-3 fettsyrene enn mange andre oljer.

Kosthold ved høyt kolesterol

Mer sukker i lettmajones

Bruker du veldig mye majones, så får du i deg mye av det sunne umettede fettet, men også mye kalorier, særlig om du går for den ekte majonesen. Det er nemlig akkurat like mye kalorier i umettet fett som i mettet.

Velger du lett majones får du i deg færre kalorier og mindre av det sunne fettet, men også mer sukker. Bramats ernæringsfysiolog anbefaler derfor de fleste å velge ekte majones fremfor lettvarianter, og heller bruke mindre av det hvis energiinntaket ellers er for høyt.

Lurer du på hva slags fett du bør steke i?

Enkelt å lage majonesen selv

Alle majoneser du får kjøpt i butikken inneholder emulgatorer for at majonesen ikke skal skille seg. Ønsker du en majones helt uten tilsetningsstoffer kan du enkelt lage den selv. Alt du trenger er egg, olje, sitron og litt salt. Ønsker du smak på majonesen kan du ha i litt dijonsennep, hvitløk, chili , wasabi, eller andre smakskomponenter. 

Her er oppskriften på en enkel og god hjemmelaget majones.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg majones. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, mettet fett, umettet fett, og salt i hver majones. Mye mettet fett, salt og sukker har trukket ned, mens andel umettet fett har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.