Foto: Erik Helgeneset

Mindre ost, mindre næringsstoffer og mer salt enn vanlig gulost.

Det har etter hvert kommet flere typer smelteost på tube i butikkene. De fremmes som magre og proteinrike pålegg med lang holdbarhet. Samtidig har denne typen ost også fått en del negativ omtale de siste årene, fordi dette er pålegg som kan kategoriseres som ultraprosessert.

Så hvor sunt er egentlig smelteost på tube? Det korte svaret på dette er at det er et bedre valg å velge ferske oster som Norvegia, Jarlsberg og andre faste hvite oster. Grunnen til dette er enkel: Du får mer ost for pengene, og du får i deg mer av de næringsstoffene du trenger, og mindre av det du ikke trenger.

Hva vet vi egentlig om ultraprosessert mat?Hva vet vi egentlig om ultraprosessert mat?

Lite ost og protein

En tube med smelteost inneholder omtrent 50 % ost. Noen typer inneholder opp til 56 % ost, men da er det likevel en stor del av tubens innhold som IKKE er ost. På flere av tubene er det deklarert at de inneholder mye protein. Men innholdet av protein i tubeost er langt lavere enn hva du finner i faste hvite oster som Norvegia og Jarlsberg.

Spiser du en skive med «vanlig gulost» kan du dessuten hake av for en av de anbefalte tre porsjonene med meieriprodukter om dagen. Det kan du ikke hvis du spiser en skive med tubeost.

Mye salt og lite næring

Tubeost inneholder dobbelt så mye salt, og halvparten så mye kalsium som Norvegia. Jodinnholdet er også betydelig lavere i smelteost. Både kalsium og jod er to næringsstoffer som mange av oss får i seg for lite av. Velger vi tubeost fremfor faste hvite oster, vil inntaket av disse to næringsstoffene gå ytterligere ned.

Anbefalingene fra ernæringsfysiologene i Bramat.no er derfor klar: Velg gulost fremfor tubeost på tube. Da får du mer ost for pengene, samtidig som du får i deg mer av de næringsstoffene som kroppen din trenger!

Disse påleggene bør du velge!