Foto: Karoline_Olsen

I 2013 klarte Thomas å løpe kun 2-3 km i strekk, nå sikter han mot 100 km i august.

Kanskje du har sett han løpe tidlig om morgen, etter jobb, på Instagram, i avisen, eller andre steder forbundet med løping og livsstil. Thomas Stordalen er 36 år, og inspirerer mange mennesker daglig landet rundt, inkludert undertegnede.

Thomas har fått til det mange prøver på, og som mange ønsker å klare. Han har endret livsstilen sin. Fra en typisk skippertakstrener og festløve med mange slitne søndager, til en ekte løper med løpeglede, og store planer for løpingen fremover.

Den største forskjellen på hverdagen før og nå

Den største endringen i hverdagen til Thomas er at hver uke har et mål, både når det gjelder trening og på jobb. Kostholdet har også endret seg til hovedvekt på ren og sunn mat, med rom for utskeielser. Alt med måte er en god beskrivelse. I tillegg nevner han at det mentale også har endret seg, og mye tid brukes på mental trening.

- I hele mitt liv har jeg drevet med sport og trening men det har liksom bare vært halvveis, og jeg har ikke gjort mitt beste og slurvet enormt mye med kosthold.

1. januar 2013

Dette er historien om nyttårsforsettet som ble en suksess.

-Tirsdag 1. januar 2013 vil nok for alltid gå inn i historien som dagen jeg virkelig bestemte meg for å endre livet mitt. Jeg sto foran speilet mitt på badet og så en kropp og en person jeg ikke lenger kjente igjen. Jeg var på bunn både mentalt og fysisk og hadde slitt med både angst og depresjon over en lengre periode.

Thomas tok tak, og lovte seg selv å bli den beste utgaven av seg selv i tiden fremover. Januar ble brukt til å finne ut hvordan endringen skulle gjøres, og med god hjelp av en personlig trener kom han i gang med prosjektet.

Ikke alltid supermann

Sosiale medier kan få folk til å fremstå som glansbilder, og dager med dårlig motivasjon blir som regel ikke dokumentert. Thomas har også mindre bra dager, og er som han sier ikke supermann hver eneste dag.

-Hver morgen bestemmer jeg meg alltid for at det skal bli en god dag og jeg gjør virkelig mitt beste for at den skal bli bra. En av mine forbilder Les Brown sier så fint: I'm not having a bad day, I'm having a character-building day!

Thomas nevner at dette får han til å jobbe litt ekstra med seg selv på mindre bra dager, selv om samboeren Karoline muligens er litt uenig.

Skreddersydd treningsprogram

Thomas sin treningshverdag bærer preg av smart planlegging og gjennomtenkte treningsøkter. Styrketrening utføres flere ganger i uken, og på planen fremover står både sykling og svømming.

-Treningsukene mine er veldig varierte og jeg har en herlig coach som heter Andreas Gossner som det siste året har hjulpet meg med løpeprogrammer. Disse er 100 % tilpasset meg og byr på mye variasjon hele tiden.

Treningsopplegget er lagt opp med 4 ukers sykluser, med ulikt fokus hver uke.

- Uke 1 er tøff, uke 2 er rolig, uke 3 har mye fart og uke 4 er rolig igjen.
Denne uken er en tøff uke, med joggeturer på mellom 8 og 15 km både før og etter frokost. I tillegg byr uken på både styrketrening, stretching, hvile og ekstra lange turer opp mot 30 km på variert underlag.

- Det er også en del konkurranser nå utover sommeren og høsten og da blir det litt justeringer og nedtrapping.

Treningsglede og motivasjon til varig endring!

- Jeg stråler på en helt annen måte nå som jeg trener hardt og jevnt. Tror omgivelsen merker det når jeg for eksempel har hatt en 'runners high' eller en vanvittig bra styrkeøkt. Jeg blir også veldig glad når det harde arbeidet gir resultater. Både i form av vektnedgang og personlige rekorder under løpskonkurranser.

Thomas har en veldig jordnær tilnærming til trening og hvordan man kan oppnå varige endringer i livsstil.

- Det tar tid å bygge en langdistansekropp og ikke noe man gjør over natten. Når jeg begynte min livsstilsendring klarte jeg ikke å løpe mer en 2-3 km og økte etter hvert som kroppen ble lettere.

Løping har endret livet til Thomas, og det er ikke vanskelig å skjønne at han virkelig har blitt en bedre versjon av seg selv siden han startet denne reisen.

- Det er vanskelig å beskrive hva jeg føler etter løpeturer men det har forandret livet mitt totalt. Å løpe langt er ikke for alle men har du først blitt bitt av den basillen vil du ikke gjøre noe annet en å løpe!

Å melde seg på et løp, få en løpepartner og å sette seg konkrete mål er noen av tipsene han kan gi til de som ønsker motivasjon.

- Du vil oppdage at du klarer enormt mye mere en du tror og med tiden vil du elske å ha det ukomfortabelt når du ser hvor det tar deg hen. Du må også vite at det er hardt arbeid, dag inn og dag ut. Det tar tid og du må være tålmodig og ikke forvente resultater etter tre dager.

Løpemål for fremtiden

Det mangler ikke mål for flere løpsopplevelser fremover. Thomas har en lang liste løp han skal delta i, og er ikke redd for å legge lista høyt.

- Stockholm Ultramaraton 100 km i august er årets store mål. Hornindal Rundt og X-Reid Hardangervidda her i Norge. TEC100 i Sverige og ikke minst Trail Du Mont- Blanc. Disse får komme med tiden. Det er i grunn mange tøffe løp jeg drømmer om å løpe men tar et løp av gangen og et år av gangen. Skal også under 40 minutter på mila og under 3 timer på maraton en gang i fremtiden, gjerne under Oslo Maraton i 2016. Bislett 24h Indoor Challenge i november skal også løpes.

Tren i ferien slik du trener i hverdagen

Thomas har gode tips til ferietrening, og det beste er nok å trene slik man ellers gjør når man ikke har ferie. De fleste har mer tid i ferien, og det blir tungt å komme i gang etter flere uker treningsfri.

- Start dagen med svømming, sykling, løping eller styrketrening så blir feriedagene så utrolig mye bedre. Trening gir mening!

Følg Thomas på Instagram, @thostord, og les bloggen hans på Runners World for oppdateringer fremover.