Kle deg riktig.

Det viktigste med bekledning under aktivitet er å være passe varm. En god regel er at du skal føle deg litt kald når du går ut før du er aktiv. Er du varm når du går ut, kan du være sikker på at du kommer til å svette for mye etter noen minutter.

Lag på lag

Bruk lag på lag prinsippet. Det vil si, tre til fire lag er bedre enn to. Dette fordi luften mellom lagene skaper ekstra varmeeffekt og du har flere muligheter til å regulere temperaturen underveis, enten du blir for varm eller kald.

Tørr og varm innerst

De viktigste plaggene er de som er innerst mot kroppen. Det må være tørt, sitte godt, og her anbefales ull. Husk også at truse, sokker og topp bør være ull for å regulere temperaturen optimalt. For allergikere eller de med sensitiv eksem hud finnes flere ullalternativ, f.eks ull med bomull på innsiden.
Ull har den egenskapen at den varmer selv om den er våt. Ull består av 80 % luft, det forklarer "termos-egenskapene». Det vil også si at ull kan holde varmen ute fra kroppen på varme dager.

Det aller meste av ullundertøyet er laget av myk merinoull og jo mykere ulla er, jo mindre sjanse er det for at det klør! Ull, i motsetning til en del superundertøy, lukter også mye mindre.
Ull er heller ikke er like brennbart som bomull og syntetiske klær, et godt poeng når man sitter ved kveldsbålet eller jobber rundt primusen.

Mellom plagg

Her kan du bruke det meste men fleece er mye brukt. Fleece egner seg ypperlig som mellomplagg på grunn av isolasjonsevne og fukttransport. Fleece plagg er i tillegg myke og gir rom for god bevegelighet, de tørker rask og veier lite. Har du en tykk og en tynn fleece kan du regulere etter all slags vær! Dette plagget er derimodt ofte lettantennelig ved bålet

Ytterplagg

Her er det viktig å ha noe vindtett men som puster. Blir jakken for tett blir du fort svett og klam. På vinteren og i minusgrader fungerer impregnert softshell og bomull godt. Disse materialene holder vinden ute, tåler hard bruk, takler litt fuktighet og puster godt. Membrantekstiler som f.eks gore-tex etc kan, pga din kroppsvarme mot kulden utenfor, utvikle kondens og danne en ishinne på innsiden. Dette senker pusteegenskapene og gjør jakken ekstra tett!
På sommeren fungerer membranplagg best, da du ofte trenger kun dette plagget selv i regnvær.

Tykke jakker og dun

Tykke jakker minsker muligheten for å regulere. Dun er veldig populært og er et fantastisk plagg for riktige så kalde dagene. Tun tåler fuktighet dårlig, så er dette er problem kan fiberjakker fungere bedre. Husk at mange dun og fiberjakker har tynt ytterstoff og tåler vind dårlig. Vinden blåser varmen ut av dunene! Ta derfor en vindtett jakke utenpå dunjakken og du har maksimal effekt av plagget!

Les også
båltenning
vinterovernatting