Foto:N Rustad

Slik påvirker kulden treningen vår.

Utetrening er trendy, men fordi vi nærmer oss vintersesongen og kaldere dager er det mange som trekker innendørs frem til solen titter frem igjen.

Lite dagslys, is på stier og veier, og ubehag ved å være aktiv i kald luft, gjør at mange syns det frister lite å trene ute i vinterkulda. Mange lurer også på om det er usunt å trene ute når det er kaldt. Hva skjer med kroppen når vi er aktive i kulda?

Tregere blodgjennomstrømning i kulden

Veldig forenklet kan vi si at "alt" trekker seg sammen i kulde. Dette skjer også med blodårene våre, og særlig blodårene ytterst mot huden. Når blodårene trekker seg sammen vil blodomløpet, altså blodets hastighet, rundt i kroppen, bli litt dårligere.

Tregere blodgjennomstrømning i kroppen vil føre til redusert oksygentilgang i muskulaturen, som igjen kan påvirke musklenes evne til kraftutvikling negativt. Med redusert oksygentilgang vil også kroppens produksjon av melkesyre øke, men på grunn av redusert blodgjennomstrømning vil denne responsen være noe forsinket i forhold til aktivitet i varmere temperaturer.

Maksimalt oksygenopptak i kulden

Forskning på aktivitet i kulde (-15 grader) og ved innpust av kald luft, viser noe varierende resultater, men som regel er det maksimale oksygenopptaket høyere ved aktivitet i kulde enn ved aktivitet under normale temperaturer. 

Hva med de som har kuldeastma?

I en studie hvor forsøkspersonene (atleter) trente i kaldt miljø for å etterlikne det å faktisk trene i minusgrader ned til -15, viste det seg at personer uten kuldeastma-symptomer ikke fikk nedsatt lungeventilasjon under, eller etter økten.

Gruppen med symptomer på kuldeastma fikk derimot signifikant nedgang i lungeventilasjon under økten, og økt sammentrekning i bronkiene etter økten, uavhengig om luften pustet inn var varm eller kald. 

De som har kuldeastma vil altså kjenne effekten av den tørre kalde lufta ved at lungekapasiteten vil synke. Forskningsrapportene beskrev imidlertid at forsøkspersonene fullførte treningsøkten uten store problemer til tross for at lungekapasiteten sank.

Kald luft i ansiktet påvirker hjerte- og lungeaktiviteten

Uavhengig av den luften vi puster inn, vil kald luft på ansiktet aktivere fysiologiske responser i kroppen. Reseptorer på huden vil aktiveres av nedkjøling, og sette i gang en såkalt "Vagal stimulation" av vagusnerven (den lengste kranialnerven i mennesket, og er en del av det parasympatiske nervesystemet).

Denne nerven innerverer (har kontakt med) blant annet hjertet og lungene. Ved aktivitet vil acetylcholin (neurotransmitter/signalsubstans) skilles ut og hjerteaktivitet senkes, lungeaktiviteten vil også påvirkes.

På grunn av denne effekten vil vi i realiteten få lavere hjerterytme i kulda, og veldig tøffe økter med fokus på svært høy puls burde kanskje vente til temperaturen øker litt .

Dekk til ansiktet når du trener i kulda

At kald luft i ansiktet gir uønskede effekter kan enkelt løses/reduseres ved blant annet å dekke til hals og ansiktet, eller ha så jevn intensitet at du holder deg gjennomvarm under treningsøkten.

Å dekke til munnen med for eksempel en hals er derimot ikke det beste trikset under trening i kulda, da den varme utpusten gjør halsen våt, og ved pauser/stopp vil dette fryse til igjen. Dette er ikke farlig, men ganske ubehagelig.

Ikke farlig, men kanskje litt uvant!

Mange kvier seg for å trene når gradestokken viser KALDT, men som vi kan lese i forskningen vil de fleste ikke ta skade av dette!

Det er umulig å lage en fasit over hvordan aktivitet i kulda påvirker absolutt alle, men for de aller fleste handler dette om å bevege seg litt utenfor komfortsonen vår.

Ta løpeturen som en utfordring på både kondis, balanse og selvdisiplin. Stemningen du får ved å løpe ute i kram snø en tidlig morgen er verdt slitet! Skaff deg terrengsko/piggsko, varme og pustende klær og ikke minst en god lue så er du klar for trening i kulda!

Artikkelen er hentet fra Helene Høimyrs blogg Kunnskapriktrening.blogg.no