Det nærmer seg slutten av ferien, og for mange vil det bety en ny start, nye mål og nye muligheter.
Etter ferien er det mange som føler seg klare til å komme igang med en ny og litt sunnere livsstil. Januar og første del av det nye året er for de fleste treningskjedene de best besøkte månedene, men det er mange som hiver seg på etter sommerferien også. Etter hvert som tiden og ukene går, er det mange medlemmer som faller av de nye treningsrutinene sine. Hvis du kjenner deg igjen i dette, bør du ta en titt på våre tips.
Vaner er vonde og vende, men ikke umulig
Det er nemlig slik at det tar ca. seks måneder før vi mennesker klarer å endre vanene våre. Det vil si at hvis du gjøre en livsstilsendring så vil det ta minst seks måneder før det kan kalles en varig endring i vaner og livsstil.
Gjør det skikkelig og en gang for alle
Ikke bli en jojo slanker! Ønsker du å gå ned noen kilo eller gjøre en varig endring i dine trenings, - og spisevaner så gå skikkelig inn for det og gjør det en gang, gjør det ordentlig og bli ferdig med det, en gang for alle!
5 tips til hvordan du kan lykkes med din vektreduksjon
1. Sett deg et mål
Dette er en viktig faktor for at du skal klare å nå målet ditt. Sett deg et overordnet mål og noen delmål på veien for å holde motivasjonen oppe gjennom livsstilsendringen/vektreduksjonen. Pass på at du setter deg mål som er realistiske og gjennomførbare.
2. Tid til refleksjon
Tenk litt på hva du må ofre for å nå målet ditt. Dette kan gjøre deg mer bevisst og hjelpe deg å ta de riktige valgene når du står i en situasjon der du må velge mellom hva som er «rett og galt» i forbindelse med en vektreduksjon.
3. God og gjennomtenkt treningsplan
Få profesjonell hjelp til å sette opp en treningsplan som er tilrettelagt for deg og dine mål. Tør å utfordre deg selv, og gi deg selv tid til å tilpasse deg dine nye vaner og rutiner. Bruk tiden du har satt av til trening fornuftig, tren hardt og gå ut av komfortsonen. Det skal ikke alltid være behagelig å trene. Du skal kjenne deg skikkelig sliten, andpusten og skjære litt grimaser.
Etter hvert vil treningen gå lettere og du vil kjenne at du faktisk trives med å presse deg litt. Ikke minst vil du oppleve en enorm lykkefølelse etter treningsøkten er over. Du vil kjenne en endorfinrus. Finn aktiviteter som du også trives med å gjøre. Da er det lettere å fortsette treningen. Sett av faste dager til trening. Er du nybegynner så ikke gå for hardt ut.
4. Spis grovt, grønt, magert og fargerikt
Kostholdet er minst like viktig som aktiviteten. Kroppen får energi (kalorier) fra de tre næringsstoffene karbohydrat, fett og proteiner (og fiber). Det er kalorier i alkohol også, men det bør selvfølgelig utgjøre en minimal andel av ditt kaloriinntak.
Karbohydrater får du fra korn- og kornprodukter, ris og pasta, grønnsaker, frukt, bær poteter og melk og meieriprodukter. Karbohydrater et livsnødvendig næringsstoff. Husk å velge de riktige karbohydratene, de langsomme karbohydratene som gir jevn blodsukkerstigning og i tillegg er rik på vitaminer og mineraler.
Proteiner får du fra kjøtt- og kjøttprodukter, svin, fisk, kylling, melkeprodukter og egg. I tillegg finner du proteiner i blant annet kornprodukter, linser og bønner. Velg halvfete/magre meieriprodukter, og helst rent eller magert kjøtt.
Fett får du fra melk- og meieriprodukter, kjøtt- kjøtt og kjøttprodukter, fet fisk, nøtter, frø, oliven avokado og oljer. Tips til valg av fett er at du også her velger magre melk- og meieriprodukter, magert kjøtt- og kjøttprodukter, bruk oftere fileter av svin, kylling og fisk til middag, bruk oljer til matlaging (raps—og olivenolje), bruk fisk som pålegg og ta tran daglig.
5. Loggføring
Sist, men ikke minst skriv dagbok og loggfør trening og mat. Dette vil gjøre deg mer bevisst, og du vil få god oversikt over energiforbruk og energiinntak.