Foto: Thinkstock

BMI og omkrets rundt livet sier mye om helsa.

Kroppsmasseindeks (KMI) viser forholdet mellom vekt og høyde. Mange bruker den engelske betegnelsen på KMI: BMI (Body Mass Index). Jo høyere BMI en person har, desto høyere er vekten.

Ifølge WHOs definisjoner er personer med BMI over 25 overvektige, mens de med BMI over 30 har fedme (se tabell nedenfor). WHOs BMI-tabell er beregnet for personer over 18 år.

Tabell 1: WHOs definisjoner av BMI:

Betegnelse BMI
Undervekt Under 18,5
Normal vekt 18,5–24,9
Overvekt 25–29,9
Fedme Grad 1: 30–34,9 Grad 2: 35–39,9 Grad 3: 40–

Slik regner du ut din BMI

BMI regnes ut ved å dele en persons vekt i kilo med kvadratet av høyden i meter (høyde ganger høyde).

Eksempel: En person som veier 120 kg og er 1,89 m høy har en KMI på:

120/(1,89 × 1,89) = 33,6 kg/m2

Det betyr at denne personen har fedme grad 1.

Test din BMI her.

Høy BMI uten å være overvektig?

BMI er et godt mål på gruppenivå, men egner seg ikke alltid like godt på individnivå, fordi det ikke tas hensyn til fordeling av fett og muskelmasse. En person som har stor muskelmasse, kan ha en BMI som er definert som overvektig, uten å ha for høy fettmasse.

BMI tar heller ikke hensyn til hvordan fettet er fordelt på kroppen. Fett som er samlet rundt indre organer (visceralt fett), er mer helseskadelig enn underhudsfett. Personer som har mye av vekten sentrert rundt midjen, har mer fett rundt indre organer og større risiko for livsstilssykdommer enn personer som har mesteparten av fettet rundt hoftene.

Sammenheng mellom midjeomkrets og risiko for sykdom

Midjeomkretsen sier mer om en persons helserisiko enn hva BMI gjør. Ifølge WHO øker risikoen for metabolske forstyrrelser hos menn hvis de har en livvidde over 94 cm. Risikoen øker kraftig hvis livvidden er over 102 cm. Kvinner har en økt risiko hvis livvidden er over 80 cm, og en betydelig økt risiko hvis den er over 88 cm (se tabell nedenfor). Midjemålet måler du ved å finne midtpunktet mellom nederste ribbein og øverste del av hoftekammen, og måle rundt midjen i dette området.

Tabell 2: Midjemål og risiko for sykdom:

Risiko for metabolske komplikasjoner Midjemål (cm)
Menn Kvinner
Økt risiko ≥94 ≥80
Kraftig økt risiko ≥102 ≥88