For mye omega-6 i kosten kan gjøre at vi spiser mer og legger på oss mer.
Det ser ut til å være en nær sammenheng mellom omega-6 i kosten og utvikling av overvekt og fedme, ifølge en ny NIFES-studie. Omega-6 er fett som blant annet finnes i en del planteoljer og ferdigmat. Nye resultater fra en dyremodell viser at et høyt inntak av omega-6 gir en overproduksjon av signalstoffer som stimulerer appetitten, slik at dyrene spiser mer og legger på seg mer.
- Vi spiser stadig mindre fett samtidig som vi blir fetere. Hvilken type fett man spiser ser dermed ut til å bety mer for utvikling av overvekt og fedme enn hvor mye fett man spiser, sier Anita Røyneberg Alvheim, forsker ved NIFES.
Grunnlag for å undersøke
I løpet av de siste tiårene er forbruket av matolje i Norge doblet, mens det totale fettforbruket har gått ned. Samtidig har tallet på overvektige gått drastisk opp.
- Basert på våre resultater kan det være grunnlag for å undersøke om den økte bruken av matoljer med mye omega-6, spesielt soyaolje, maisolje og solsikkeolje, kan være en medvirkende årsak til utviklingen av overvekt og fedme i Norge, sier Røyneberg Alvheim.
I forskningsarbeidet, som er et samarbeidsprosjekt med forskere i USA, har hun gjennom forsøk på mus undersøkt hvordan ulikt inntak av flerumettet fett påvirker appetitt og fettlagring. I forsøk ble to grupper mus gitt ulike mengder linolsyre, en flerumettet omega-6 fettsyre som man finner mye av i soyaolje, maisolje og solsikkeolje. En tredje gruppe fikk en diett med høyt innhold av omega-6, men i tillegg en viss andel marint omega-3.
Resultatene viste at gruppen som hadde det høyeste innholdet av omega-6 i maten spiste mer og ble langt fetere enn gruppen som gikk på en diett med lite omega-6. Den fedmefremmende effekten av omega-6 ble redusert når maten ble tilsatt marint omega-3.
I et parallelt forsøk fant forskerne at mus som fikk et høyt innhold av omega-6, tilsvarende dagens anbefalinger, la på seg langt mer enn mus som fikk mat med lavt innhold av omega-6, uavhengig av matinntaket.
Hindrer omega-3
I kroppen omdannes omega-6 til såkalte endokannabinoider, signalstoffer som blant annet regulerer appetitt, sultfølelse og energi- og fettlagring. Når kroppen produserer mer av disse signalstoffene enn vi trenger, slås ikke sultfølelsen av slik den skal. Dermed spiser vi mer enn vi trenger. I tillegg lagres mer av maten vi spiser som fett.
Omega-6 konkurrerer med omega-3 om plass i kroppens celler. Et høyt inntak av omega-6 erstatter omega-3 i cellene. Det kan påvirke en rekke sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer hvor omega-3 er vist å ha en forebyggende effekt, mens omega-6 kan ha en motsatt effekt.
- Kroppen trenger både omega-6 og omega-3. Problemet oppstår når det blir en ubalanse som følge av et for høyt inntak av omega-6 i forhold til omega-3, understreker Røyneberg Alvheim.
Endringer i landbruk og akvakultur har ført til mer bruk av råvarer som inneholder omega-6. Det gjør at innholdet av omega-6 i blant annet kjøtt, egg, melkeprodukter og fisk har økt mens omega-3 har gått ned. Vi spiser langt mer kjøtt enn før, mens sjømatinntaket, hovedkilden til omega-3 ikke øker. Dermed forsterkes ubalansen mellom omega-6 og omega-3.
En bedre balanse mellom inntaket av omega-6 og omega-3 kan, i følge studien som nå publiseres i Obesity, være en av nøklene til å redusere og forebygge fedme og relaterte tilstander som diabetes type 2 og hjerte-karsykdommer.
Nå gjenstår humane forsøk som kan bekrefte resultatene.
Fakta om omega-3 og omega-6
Omega-3 og omega-6 er fett som er nødvendig for normal utvikling og funksjon. Enkelte planteoljer som soya- mais- og solskikkeolje inneholder spesielt mye omega-6, mens fisk og annen sjømat er gode kilder til omega-3. Kostholdet i den vestlige verden har hatt et stadig økende innslag av omega-6 som har bidratt til en ubalanse mellom omega-6 og omega-3.
Kilde: nifes