Foto: Thinkstock

Har søtsug en naturlig forklaring?

De aller fleste av oss har innimellom søtsug, eller "lyst på noe" selv om vi egentlig har fått i oss nok mat. Kanskje særlig nå om vinteren, når dagene er korte og TV, sofa og kosemat frister mer enn ellers på året.

På engelsk kalles denne lysten på noe godt for "craving", og er veldig vanlig, særlig blant kvinner. Det er særlig mat som er rik på både sukker og fett, slik som sjokolade, man er sugen på.

Lykkelig av søtsaker

Det har blitt forsket en del på dette fenomenet, særlig lysten på karbohydrater og sammenhengen mellom mat og humør. En mye brukt forklaring på søtsug, er at vi spiser karbohydrater i et forsøk på å påvirke humøret.

Teorien er at karbohydrater øker nivået av serotonin i hjernen, noe som har en positiv innvirkning på humøret. Men at dette stemmer, er foreløpig ikke særlig godt dokumentert.

Avhengig av sjokolade

Mange som er lystne på noe godt, har lyst på sjokolade. Noen påstår at denne lysten er så stor at det nærmest kan kalles for en avhengighet. Det finnes flere stoffer i sjokolade som kan virke oppkvikkende og stimulerende, bla theobromin anandamid, fenylethylamin, og koffein.

Sånn sett virker det logisk at man kan bli avhengig av sjokolade, men det er så lite av disse stoffene i sjokolade, at det sannsynligvis ikke har noen sammenheng med lysten på, og inntaket av sjokolade.

Fordi sjokolade inneholder en del magnesium, har man lurt på om mangel på magnesium kan øke lysten på sjokolade. Men, det finnes mye annen mat som også er rik på magnesium som ikke gir samme "craving" (for eksempel nøtter), så denne teorien stemmer nok heller ikke.

Det er smaken vi ønsker

I en undersøkelse prøvde man å finne ut om det var noen av stoffene i sjokolade som gjorde at man følte en slags avhengighet, eller om det rett og slett bare er sjokoladens smak og konsistens som virker fristende.

I denne undersøkelsen fikk de "sjokoladeavhengige" enten en melkesjokolade, en hvit sjokolade, eller kapsler som inneholdt kakao (som teoretisk inneholder mye av de stoffene noen tror gir en slags avhengighet til sjokolade), kapsler som inneholdt hvit sjokolade og kakao, og placebo kapsler.

Bare de som spiste hvit sjokolade eller melkesjokolade, fikk mindre lyst på sjokolade etter at de hadde spist. Dette tyder på at det er selve smaken og konsistensen på sjokoladen som gir en tilfredsstillende følelse, ikke enkelte stoffer som er i kakao.
Mindre søtsug med mindre søtsaker

Spis deg til mindre søtsug

Til tross for at det er mye usikkerhet rundt dette med søtsug og hvorfor mange har en tendens til å overspise søt og fet mat, er det større enighet rundt hva man skal gjøre for å dempe søtsuget.

Regelmessig trening og fysisk aktivitet vil gi et jevnere blodsukker og dermed mindre søtsug. Det samme vil regelmessige måltider.

Plages du av søtsug, bør du også begrense inntaket av sukker og andre raske karbohydrater. Raske karbohydrater gir nemlig store svinginger i blodsukkeret, noe som gjør at du føler deg sliten, uopplagt og sugen på noe godt når blodsukkeret er lavt.

Det kan også være lurt å spise litt ekstra proteinrik mat, gjerne til hvert måltid. Protein metter godt, og demper søtsug.

Følger du disse enkle kostrådene, vil du antakelig føle mindre søtsug ganske raskt.

Kilde: Sugar and Fat: Cravings and AversionsJ. Nutr. March 1, 2003 vol. 133 no. 3