Foto: Thinkstock

Realistiske mål gir ikke større vekttap

For overvektige har en vektnedgang på 10 prosent av kroppsvekta gunstige helseeffekter. Mange ønsker å gå ned enda mer enn det, men blir ofte advart mot å sette seg for høye mål.
Det er en utbredt oppfatning av at man bør ha realistiske målsetninger når man skal ned i vekt for å holde motivasjonen og ikke føle seg mislykket. Men dette rådet finnes det ikke grunnlag for, hevder forfatterne av en ny studie.

Vektnedgangen blir ikke mer vellykket av at du setter deg beskjedne mål

Studien ble utført av forskere ved University of Alabama at Birmingham i USA. De gikk systematisk igjennom all forskning som var publisert om overvekt og målsetninger eller forventninger om vekttap (til sammen 11 studier), og undersøkte om målsetninger var forbundet med grad av vekttap etter en slankekur.

Det var liten og ingen statistisk signifikant sammenheng mellom vektmål og oppnådd vekttap. De fleste studiene fant ingen sammenheng, men noen fant en positiv sammenheng mellom større ønsket vekttap og faktisk vektnedgang.
Noen små studier har også vist at det å endre målsetningene blant folk som vil ned i vekt til å bli mer realistiske, ikke fører til et større vekttap, bedre vedlikehold av vekttapet eller høyere selvfølelse.

Det finnes altså «ingen meningsfull sammenheng» mellom urealistiske mål og oppnådd vekttap, konkluderer forskerne bak studien.

Viktig å nå målet

Det er viktig å ikke ha falske forhåpninger, men disse funnene tyder på at det ikke finnes grunnlag for å advare mot å sette seg høye mål.

Kristina Elfhag og Stephan Rössner ved Karolinska Universitetssykehus i Stockholm fant i en tidligere studie at det å nå målet er viktig for motivasjonen og troen på at en kan kontrollere vekta.

Men det å sette seg beskjedne mål fører altså ikke nødvendigvis til bedre resultater. De foreslår derfor at en viss «urealistisk optimisme» kan være nyttig.

Kilder: 
1. Durant, N. H. et al. Empirical evidence does not support an association between less ambitious pre-treatment goals and better treatment outcomes: a meta-analysis. Obesity Reviews, 2013;14:532-540.
2. Foster, G. D. et al. Promoting more modest weight losses: a pilot study. Obesity Reviews, 2004;12(8):1271-1277.
3. Ames, G. E. et al. Changing weight-loss expectations: a randomized pilot study. Eating Behaviors, 2005;6(3):259-269.
4. Elfhag, K. & Rössner, S. Who succeeds in maintaining weight loss? A conceptual review of factors associated with weight loss maintenance and weight regain. Obesity Reviews, 2005;6(1):67-85.