Foto: jaaron/Creative Commons

Jernet trengs til fosterveksten og til den økte blodmengden i morens kropp.

I svangerskapet bør du få i deg omtrent 18 mg jern daglig. Dette er ganske mye, og for å få nok jern gjennom maten, er det viktig at du velger riktige matvarer.

Det er også viktig å sette sammen maten riktig slik at så mye som mulig av jernet blir tatt opp og utnyttet i kroppen din.

Gode jernkilder

De beste kildene til jern i kosten er grovt brød og kornprodukter, kjøtt og blodmat, leverpostei og grønnsaker.

Jo grovere brødet er (det vil si jo mer sammalt mel det er bakt av), desto mer jern inneholder det. To tykke skiver grovt brød med leverpostei gir omtrent 4 mg jern, eller en fjerdedel av det jernet du trenger i løpet av en dag når du er gravid.

Kjøtt, blodmat, lever og leverpostei inneholder mye jern og er gode jernkilder for den som spiser slik mat regelmessig. Jernet som finnes i disse matvarene utnyttes spesielt godt i kroppen.

Slik øker du jernopptaket

Kjøtt inneholder ikke bare jern, men også noe som kalles for ”kjøttfaktor” som øker utnyttelsen av jern i andre matvarer.

Vitamin C øker også jernopptaket, så drikker du et glass appelsinjuice eller spiser en appelsin sammen med mat som inneholder jern, tas jernet enda bedre opp.

Ikke jern i brunost

Tidligere var også brunost og prim gode kilder til jern i det norske kostholdet på grunn av jerntilsetninger.

Fordi få mennesker led av jernmangelanemi, og flere enn man tidligere hadde antatt led av hemokrematose, en tilstand med for mye jern i kroppen, ble det 1. september 2001 besluttet at det ikke lenger skulle tilsettes jern i alle typer prim og brunost.

I dag er det bare Litago brunost og Litago prim, som fortsatt tilsettes jern.

Jerntilskudd

Noen trenger jerntilskudd når de er gravide. Hvis du lurer på om du trenger jern, så be legen din ta en blodprøve og måle jernlagrene dine. Husk at for mye jern er heller ikke bra, så ikke begynn med jerntilskudd før du har snakket med lege eller helsestasjon.

Les mer om jern ved graviditet